Befőzés
Manapság az ember mindenfélét kipróbál. Egy ismerősömtől hallottam én is ezeket a szükséges módosításokat, ami a befőzést illeti.. Nem kell hazavinni 1 zsák cukrot nyár elején a közértből, és felére is csökken a manapság úgy elvetett cukor, ill. a kalória érték tartalma a különböző ételekben. Nem beszélve a cukor áráról...
Itt most közzé adom, amit ismerősöm, volt kolléganőm Margitka tanácsolt nekem. Ő is szeretettel alkalmazza ezeket a változásokat, mert a párja cukorbeteg, és így több mindent megehet... Na persze ami lényeges, az, hogy ezeket én is kipróbáltam, és a gyümölcsökön, lekvárokon semmi rossz ízhatást nem éreztem.
Tehát 1 doboz slüssina édesítőben 600 szem tabletta van, így 4 felé osztva 150 szemhez 1 liter vizet öntünk. Így a 600 szemből 4 liter vizet hozzáadva, 4 liter édesítő lét kapunk, ami 4 kg cukornak felel meg. Tehát annyi deciliter édesítős vizet teszünk a kompótba, ahány deka cukor kell hozzá.
Pl: 1 kg gyümölcs, 30 dkg cukor , akkor 3 dl folyadékot öntünk rá. Természetesen, ha több víz kell még hozzá, hogy tele legyen az üveg, akkor felöntjük tiszta vízzel, mint a rendes kompótot. A kompótok kalóriaértéke is csak csökken, és a szénhidráttartalma is kevesebb. Így sokkal egészségesebbek a kompótjaink, amiket elteszünk..
Gyümölcsök befőzése
Az idénygyümölcsöt megtisztítjuk, és az előkészített dunsztos üvegekbe tesszük. Ezután a slüssina édesítőt elkészítjük, a fent leírt módon, majd a gyümölcsökre öntjük az édes levet. Ha Nincs tele a cukros lével az üveg, vízzel kipótoljuk. Ezután szalicilt vagy gyümölcs tartósítót teszünk rá, és jó szorosan lezárjuk. (én a szalicilnél maradtam)
Egy nagyobb lábos alját kibéleljük papírral, majd az üvegeket is papírba csavarva az edénybe tesszük amíg tele nem lesz. Hideg vízzel felöntjük, az üvegek nyakáig érjen kb a víz, majd a gázt meggyújtjuk, és rá tesszük a lábost. A tetejét vagy fedővel vagy papírral lefedjük, és jól bele gyűrjük körbe a papírt.
Addig főzzük, amíg az üvegekben gyöngyözik a víz, dunsztoljuk 30 percig így, majd zárjuk le a gázt. Az üvegeket hagyjuk a vízben kihűlni, (ez kb 12 óra) majd szedjük ki törölgessük meg az külsejét és betehetjük a polcra az éléskamrába...
Lekvárok befőzése
Forrás NőiNetCafe
5 kg megtisztított sárgabarackot kimagozunk, a héját forró vízben leszedjük, majd feltesszük főni. Az édesítőt kb 1,5 l- nyi cukornak megfelelőt 3 dl vízben feloldjuk, majd a gyümölcshöz öntjük. A levét elfőzzük, hozzáadunk 1 késhegynyi szalicilt, üvegekbe szedjük, és száraz dunsztba tesszük amíg kihűl, majd mehet a helyére az éléskamrába.
Szilvalekvár sütőben
Hozzávalók:
Ezt a receptet Magdikától tanultam..
5 kg szilva
1- 2 ek 10 % os ecet,
1 kg cukor Vagy ízlés szerint.
Elkészítés:
Megmossuk, kimagozzuk, és feldaraboljuk a szilvát és a héját is rajta hagyjuk. Betesszük egy nagy tepsibe és ráteszünk egy-két evőkanál 1o % - os ecetet. (Megfelezzük a gyümölcsöt, ha nem fér a tepsibe.)
180 fokon sütjük először, amíg nem ereszt levet, majd 16o - on addig még sűrűsödni kezd. Ezután adjunk hozzá 1 kg cukrot.
Ha kétszerre sütjük ki, akkor a cukrot felezzük meg .
Igaz ha jó érett a szilva nem fontos a cukor. Az ecet azért fontos, hogy ne fröcsköljön.
Tipp:
Én a mély nagy sütő tepsiben sütöttem, és a sütőlemezzel letakartam a tepsit, hogy eresszen levet a szilva. De még inkább 2 pohár vizet kellett alá öntenem, mert a nyár nagyon száraz volt, a gyümölcs pedig szikkadt és szinte nem volt leve a gyümölcsnek.
Jó recept szívesen ajánlom.
Nem kel ott állni fölötte és kevergetni:))
2013. január 14.
Most így télen belekóstolni, mennyei ízek…
Eperlekvár citromfűvel:
Hozzávalók: 500 g eper, 6 evőkanál citromlé, fél zacskó zselésítő por, 4-5 kanál édesítőszer, 1 kanál citromfű, és tartósítószer.
Az epreket megmossuk és megtisztítjuk. A felét összevagdossuk nagyobb darabokra, a másik felét pedig turmixgépbe összeturmixoljuk. Az összeturmixolt eperbe keverjük bele az pere másik felét is, a zselésítő port, és a citromlevet, majd forraljuk fel állandó kevergetés mellet pár percig, ezután húzzuk le a tűzről. A végén adjuk hozzá az édesítőszert, és az apróra vágott vagy szárított citromfüvet is. Keverjük bele a tartósítószert, és töltsük bele az üvegekbe, majd rögtön zárjuk le a tetejüket. Cukorbetegek is fogyaszthatják, de fogyókúra mellé is ajánlott.
Meggylekvár:
Hozzávalók: 1 kg megy, 1 kg zselésítő cukor, fél citrom héja, 2 cl meggylikőr.
A meggyet jó alaposan mossuk meg, és magozzuk ki, vagdaljuk össze, és tegyük bele egy nagyobb lábosba. Adjuk hozzá a zselésítő cukrot, és a citromhéjat. Hagyjuk így kb. 3 órát állni, majd utána forraljuk fel, és főzzük 4 percig. Vegyük le a tűzről, szedjük ki belőle a citromhéjat, és keverjük bele a meggylikőrt. Töltsük bele még forrón az üvegekbe, és azonnal zárjuk le a tetejüket.
Körtelekvár
(kicsit különleges, de van, aki szeret pepecselni)
Hozzávalók: 1 kg érett szép sárga körte, 3 szem szegfűszeg, 100 ml narancslé, 4 kanál citromlé, 50 ml 15 dkg zselésítő por, 2 kiskanál citromsav, 4 cl körtelikőr, 6 kanál édesítőszer, citromfű, tartósítószer, 1 l fehérbor.
A körtét meghámozzuk, és feldaraboljuk, majd összekeverjük a szegfűszeggel, a narancslével, citromlével, zselésítő porral, citromsavval, és a fehérborral. 2 percig főzzük, majd lehúzzuk a tűzről. A végén ízesítjük édesítőszerrel és a körtelikőrrel, adjuk hozzá a citromfüvet, és a tartósítószert. Töltsük üvegekbe és zárjuk le a tetejüket.
Elkészítése:
1 kg érett, megmosott almaparadicsomot szűrőbe téve forrásban lévő vízbe mártjuk, és az újraforrástól számított fél percig benne hagyjuk, majd lecsöpögtetjük. meghámozzuk, a csumáját kiszedjük. A paradicsomhúst lábosba tesszük, rászórunk 50 dkg kristálycukrot, 1 citrom reszelt héját, 1 rúd apróra tört vaníliát. Az egészet összekeverjük, és lefedve 90-120 percig állni hagyjuk. Addig a cukor elolvad, és a paradicsom, levet enged.
Ekkor belecsavarunk 1 citrom levét, majd kis lángon, folyton keverve sűrűre főzzük. Végül kiforrázott, tiszta üvegekbe töltjük. Mindegyik üveg tetejére 1-2 ek. rumot öntünk, és azonna lekötjük.
Száraz gőzben másnapig hagyjuk hűlni, akkor tesszük a helyére. Csak érett paradicsomból igazán jó. Reggelire, vajaskenyérre kenve kiváló. Készíthetünk vele tortakrémet, pudingba is keverhetjük, de hideg paradicsomlevest, mártást is főzhetünk belőle.
Elkészítése: Mosás után az őszibarackot magozzuk ki, és a kettéválasztott barackokat további 5-6 darabra vágva helyezzük egy ismert űrtartalmú zománcozott fazékba, majd a Meggydzsemnél leírt módon kb. 15 percig főzzük. Az édesítéshez literenként 30 dg mézet használjunk. Jó minőségű dzsemet csak a nyár végén, illetve kora ősszel érő magvaváló, kásás őszibarackfajtákból lehet készíteni. Ezek közül különösen kiemelkedő ízű és nálunk legelterjedtebb a sampion fajta. Még intenzívebbé válik az őszibarack íze, ha a mézzel együtt hozzákeverünk literenként 1 evőkanál citromlevet is.
Megjegyzés: Ezt a dzsemet elkészíthetjük puhára érett nektarinból, azaz kopasz őszibarackból is. A Nektarin-dzsem íze egyébként inkább hasonlít a ringlószilvához, mint az őszibarackhoz.
Elkészítése:
Mosás után 5-6 darabban vágjuk le a szilva húsát a magról, és helyezzük egy ismert űrtartalmú zománcozott fazékba, majd a Meggydzsemnél leírt módon kb. 10 percig főzzük. Az édesítéshez literenként 20 dg mézet használjunk. Jó minőségű dzsemet csak a kásás, savanykás ízű, nem magvaváló szilvafajtákból lehet készíteni. Ezeket az különbözteti meg az édesebb étkezési szilvától, hogy a héjuk könnyen lefejthető, az alatta levő gyümölcshús pedig lekvárszerűen szétnyomható. Finom dzsemet készíthetünk nem magvaváló ringlószilvából is, de igazán jó íze csak az apró szemű, vadon termő kék színű ringlónak van. Ma még sokan vannak, akik a szilvából nem dzsemet, hanem lekvárt készítenek. Az agyonfőzött, összepödörődött héjú szilvalekvárnak azonban koránt sincs olyan jó íze, mint a szilvadzsemnek. Aki azonban továbbra is ragaszkodik hozzá, az ne savanykás, hanem édes magvaváló szilvát használjon lekvár főzésre. A hazai fajták közül legalkalmasabb erre a célra a szeptemberben érő besztercei szilva. Akkor célszerű beszerezni, amikor a gyümölcs szár felőli vége kezd ráncosodni, mert ebben az állapotban a legmagasabb a cukortartalma. Ez esetben a lekvár már nem szorul külön édesítésre. A lekvárnak való szilvát ketté kell választani, és a mag eltávolítása után addig kell főzni, amíg pasztává sűrűsödik.
Hozzávalók:
2 kg érett sárgabarack, 10 teáskanál Polisweet édesítőszer. Időigényes.
Elkészítése:
A sárgabarackokat alaposan megmossuk, többször váltott vízben addig dörzsöljük, amíg a víz teljesen tiszta nem marad. Lecsöpögtetjük, és félbevágva kimagozzuk. Befőző lábosba tesszük, és kézzel kissé összetörjük. Nagyon kis lángon (legjobb lángelosztót használni) legalább 40 percig főzzük, közben többször megkeverjük, hogy ne égjen le. A tűzről levéve befedjük, és 24 órán át, állni hagyjuk. Másnap újra felforraljuk, és takaréklángon addig főzzük, amíg besűrűsödik. Újból letakarjuk, és eltesszük a következő napig. A harmadik napon felforraljuk, de csak 20 percig főzzük. Ekkor már belekeverjük az édesítőt, végül kicsi üvegekbe töltjük. Légmentesen lekötjük, és száraz gőzben hagyjuk másnapig. Megjegyzés: Ha a sárgabarack nagyon érett, az édesítőszer el is hagyható. A háromszori főzés következtében a gyümölcs saját cukortartalmánál fogva kellően besűrűsödik.
Kajszibarack dzsem
Hozzávalók:
2 kg érett kajszibarack, 1 kg kristálycukor, 0,5 dl barackpálinka, 6 szem, nem keserű barackmag. Kissé munkaigényes. Mint általában a befőzés…
Elkészítése:
A kajszibarackot megmossuk, lecsöpögtetjük. Vizet forralunk, majd apránként, egyszerre csak 8-10 szemet szűrővel a lobogva forró vízbe merítünk, hogy könnyen meghámozhassuk. A még forró barackok héját lehúzzuk, majd a kimagozott, fél gyümölcsszemeket mély tálba rakjuk, soronként meghintjük a cukorral, és ha kihűlt, lefedjük. Másnapig, lehetőleg hűvös helyen (hűtőszekrényben vagy kamrában) tároljuk. Ezután befőző lábosba öntjük a levével együtt, hozzáadjuk a csonthéjától megfosztott barackmagot, és folytonosan kevergetve felforraljuk.
20 percnyi főzés után hagyjuk kicsit kihűlni, majd üvegekbe töltjük. A barackpálinkát elosztjuk a dzsem tetején, végül gondosan, légmentesen lekötjük. Gőzölőfazékba tesszük, és lassan felforrósítjuk. A víz forrásától számított 30 percig gőzöljük. (Ha az üvegbe töltött kajszidzsem tetejére késhegynyi nátrium-benzoikumot szórunk, nem szükséges a nedves gőzölés.) Az edényben hagyjuk kihűlni, majd letörölgetve végleges, lehetőleg sötét helyére állítjuk.
Megjegyzés: Készíthetjük nyersen is. Ilyenkor a gyümölcs és a cukor aránya egyenlő legyen. A kimagozott, meghámozott, darabokra vágott barackot porcukorral hintjük meg, és egy éjszakán át, hagyjuk állni. Másnap addig keverjük, amíg a cukor teljesen fel nem olvad benne. Tartósítószert szórunk az üvegekbe töltött gyümölcs tetejére, és lekötjük. Csak sötét, hűvös helyen áll el. Felbontás után hűtőszekrényben ajánlatos tárolni. (Én ezt a változatot még nem próbáltam ki, biztosan finom… )
Forrás: NőiNetCafe
Birsalmalekvár
Hozzávalók:
2 kg birsalma, 3-4 db körte, 1.5 kg kristálycukor, 2 db citrom leve.
Gyümölcsöket mossuk meg alaposan, majd magházát a porcos részeivel vágjuk ki. Aprítsuk fel egy-két centis darabokra. tegyük egy nagy lábasba, adjuk hozzá a cukrot, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy épp ellepje. Állandóan kevergetve főzzük körülbelül egy órán keresztül. Ha már a gyümölcsök puhák, burgonyanyomóval törjük össze. Adjuk hozzá a citromok levét is. akkor jó a lekvárunk, ha a fakanálról már nem csurog le. Ha elkészültünk vele, töltsük tisztára mosott üvegekbe, zárjuk le azonnal és öt percre fordítsuk fejre.
Kenhetjük vajjal megkent péksüteményre, tálalhatjuk sült liba és kacsamáj mellé, de nagyon jól kiegészítheti vadételeinket is. Sajtok fenséges kísérője is lehet.