Gasztromann: - Menő az, ha buli van, és te főzöl, nem a vendéglős...

akik szeretnek főzni... nekik készítettem.. és bővítgetem..

 

Burgonyaköret

 

 

 

Hozzávalók:

 

1,5 kg burgonya, 1 dl étolaj a burgonyára, és kikenni a tepsit. 20 dkg lereszelt trapista sajt. Só.

 

Elkészítés:

 

A burgonyát feltesszük főni héjastól.. Ha megfőtt, kicsit kihűtve meghámozzuk, cikkekre vágjuk. Egy teflonos tepsit kiolajozunk, belehelyezzük a burgonyát, és meglocsoljuk az étolajjal. Alufóliával letakarjuk, 180 fokos sütőbe toljuk. 20 prc múlva a fóliát eltávolítjuk, addid sütjük, még egy kis színt nem kap.  Rászórjuk a sajtreszeléket, és  még kb. 10 percre visszatoljuk a sütőbe. Ha a sajt pirulni kezd már kész.  kivesszük a sütőből és különböző húsok mellé kockára vágva tálaljuk.

 

Egy vega vacsorának is megteszi, akkor egy tonhalas salátát készitünk hozzá…

 

Újkrumpli a nyári köret

 

A kora nyár nagy adománya az újkrumpli. Mire véglegesen megunjuk a régit, addigra épp itt a pergő héjú, hamvas színű, édes, lédús friss krumpli.

 

Az újkrumpli nem külön krumplifajta, csupán a jól ismert nagy öregek kamasz változata. Az újkrumpli szezonja áprilistól júliusig tart. Ilyenkor érdemes a friss újkrumplit venni, bár azért azzal tisztában kell lenni, hogy mindenre nem alkalmas.

 

Ropogósra sütve az igazi az újkrumpli

 

Az  újkrumplit leggyakrabban egyben hagyva főzzük és tálaljuk. Egyrészt egészen kis mérete miatt sem érdemes felkockázni, másrészt olyan lággyá válik megfőzve, hogy a formáját egészben őrizhetjük meg a legjobban. Lágy állaga mellett, édes ízében is eltér a rendes krumplitól. Ennek az az oka, hogy a krumpliban lévő cukornak még nem volt ideje keményítővé alakulni. Az édességének és frissességének köszönhetően az újkrumpli remek saláta-alapanyag.

 

Megpirítva, majd sonkával és tojással összesütve kiadós és egyszerű egytálétel

 

Az újkrumpli vásárlásánál figyeljük arra, hogy csak sérülésmentes, kemény krumplikat vásároljunk. Ha zsákban vesszük, alaposan forgassuk át, mert az újkrumpli könnyen rohad. Épp ezért a vásárolt krumplit ne sokáig őrizgessük, hanem ha lehet, napokon belül használjuk fel. Az újkrumplit száraz, sötét, lehetőleg hűvös helyen tároljuk.

 

 

 

Vékony bőrének köszönhetően az  újburgonyát  sok esetben nem is kell meghámozni, elég csupán, ha alaposan ledörzsöljük egy - külön erre a célra elkülönített - szivaccsal vagy kefével. Anyáink gyakorta áztatták az újkrumplit, majd a fellazult héjat késsel lekaparták. Ez több okból sem szerencsés. Egyrészt a kapirgálásnak köszönhetően a kötény nélkül dolgozók ruházata soha többet el nem távozó rozsdaszín pöttyökkel gazdagodhat, másrészt az áztatás során – az amúgy is sok vizet tartalmazó – krumpli még több vizet szív magába, ami nem szerencsés. Főleg akkor jelent ez problémát, ha sütve kívánnánk elfogyasztani.

 

Az  újkrumplit sokféle módon felhasználhatjuk. 

Levesekbe zöldség gyanánt, a már korábban említett salátákban, ahol mind a meleg, mind a hideg salátákban jó szolgálatot tesz. Megfőzve vagy párolva, egészben vagy karikára vágva is adhatjuk a salátához. Mind a tejszínes-tejfölös mártásokat, mind az ecetes vagy olívaolaj alapú salátaönteteket kedveli. Az  újburgonya  remek köret, jól viszonyul a zöldfűszerekhez, és főzés helyett a párolással is nagyon hamar puha és omlós lesz. Magas víztartalmának köszönhetően a fogyókúrázók számára is ideális, főleg ha zsiradék nélkül, párolva készítjük el.

 

 Tartalmasabb nyári salátákba is jól illik

 

A köretek közül a legegyszerűbb és talán a legfinomabb a vajon párolt újkrumpli. Ilyenkor egy lábasban fakanálnyi vajat olvasztunk, azon megfuttatjuk a krumplit, egészen kis vizet öntünk alá, majd - a petrezselyem szárát mellédobva – fedő alatt, kis lángon pároljuk. Amikor már siklik benne a villa, akkor durvára vágott petrezselyemmel és sóval megszórjuk, átforgatjuk, és rögvest tálaljuk.

 

Rozmaringgal grillezve próbáltátok már az újrumplit?

 

A nyári szezonhoz szorosan kapcsolódó  grillezésben is jó partner az újkrumpli. Az egyforma szemeket kiválogatva, grilltálcán sütve készíthetünk  parázskrumplit, amihez csupán egy kis zöldfűszerrel, fokhagymával bekevert tejföl dukál. Ezt az ételt a tűzhelyen is könnyedén elkészíthetjük. A félig előfőzött krumplit alaposan lecsöpögtetjük, majd kevés olajon kisütjük, papírszalvétán megforgatjuk, és a társaság ízlésének legjobban megfelelő kencével kínáljuk. A tejföl helyett sűrű  kefírt is adhatunk, illetve a sós ízt egy kis – tejfölbe kevert – bryndzával  is elérhetjük. Paprikás lisztbe fogatva is kisüthetjük az előfőzött krumplit, nagyon kellemes kérget kap, s a tejföllel együtt tökéletes egésszé áll össze.

 

Az újkrumplit lehet tepsiben sütni, csak számoljunk azzal, hogy a rendes, kifejlett krumplival ellentétben viszonylag gyorsan elkészül, és ha túlsütjük vagy főzzük, akkor elemeire mállik szét. Ebben az esetben még mindig pürévé alakítható, de mivel sokkal nagyobb a víztartalma, így a püré krémes állagát az újkrumplival sosem fogjuk tudni elérni. A bőrét is megehetjük, annyira zsenge még

 

Patatas bravas (azaz bátor krumpli, spanyol recept)

 

Hozzávalók:
1,5 kg nagy szemű újkrumpli

40 dkg darabos paradicsomkonzerv
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál szárított kakukkfű
3 db szárított birds eye chili, vagy más szárított chiliből egy kevés
1 evőkanál friss rozmaring
1/2 csipetnyi só
frissen őrölt bors

 

Elkészítés: A krumplikat megpucolom, enyhén sós vízben felteszem főzni. Kevés olívaolajon megdinsztelem az apróra szelt hagymát. Amikor már majdnem jó, akkor hozzáadom a szintén apróra vágott fokhagymát. Erre jön a kakukkfű, a felszelt chili. Kicsit megfuttatom az olajon, majd hozzáadom a paradicsomot, sózom, borsot tekerek rá, majd fedő alatt takarékon rotyogtatom.
A krumplit addig főzöm, amíg még nem esik szét. Miután megfőtt, alaposan lecsöpögtetem, és hagyom, hogy a felesleges nedvesség eltávozzon belőle. Ha már langyos, akkor kockára vágom.
Egy mély serpenyőben fél centi olajat hevítek, majd a krumplikockákat átpirítom, közben egy kis friss rozmaringgal és kevés fokhagymával ízesítem.
A kész krumplit nyakon öntöm a chilis raguval, és azonnal tálalom.

 

Nyársra is húzhatjuk, így egyszerűbb sütni, forgatni

 

Ricottás-rozmaringos rakott krumpli

 

Hozzávalók:
1 kg újkumpli

25 dkg ricotta
2 dl tejföl
1 kisebb szál kolbász (opcionális)
2 teáskanál rozmaring
8 tojás

 

Elkészítés: Az újkrumplikat némi sikálás után megpucoltnak nyilvánítom, kevés sós vízben megpárolom. Eközben megfőzöm a tojásokat. Amikor kész a krumpli, egy nagyobb jénai aljára helyezem a fele adagot, erre rászelem a tojások felét, picit sózom, beterítem a ricottával, megszórom rozmaringgal, adott esetben elhelyezem a kolbász karikáit.
Ezután a maradék krumplit ráhalmozom, közé aprítom a tojást, sózom, tejföllel letakarom, és rozmaringgal hintem. 200 fokos sütőbe tolom, és bő fél-háromnegyed órát hagyom érni az ízeket.

 

Még, még petrezselymet bele!

 

Dordogine - krumplilepény

 

Stahl Judittól a recept

 

Ennek a fenomenális krumplilepénynek a receptje Susan Loomis szakácskönyvszerzőt dícséri. Lelkesen gyűjti a francia, vidéki,  autentikus ételeket, mint például ez is: nem kell hozzá csak burgonya, petrezselyem, pár gerezd fokhagyma, egy kis libazsír, és mégis fergeteges  köret lesz belőle.

 

 Elkészítés:

 

A fokhagymát összezúzzuk, megpucoljuk,  a petrezselymet felaprítjuk, összekeverjük a  felaprított fokhagymával, és a libazsír felével. A krumplit meghámozzuk, megmossuk, majd egy  jó éles uborkagyalun papírvékonyan felszeleteljük, és a szeleteket 5 egyforma részre osztjuk.

Felforrósítjuk a maradék libazsírt, és egy 30 cm-es átmérőjü, 6-7 cm magas oldalú teflon serpenyőben.

 

Bele tesszük az első kupac krumpli szeletet, és fakanállal addig igazgatjuk, amíg egyenletes rétegben ki nem tölti a serpenyőt. Alaposan sózzuk, borsozzuk, rögtön mérsékeltre csavarjuk alatta a tüzet, és a krumpliszeleteket 1-2 percig sütjük.

 

 Most bele tesszük a serpenyőbe a 2- ik kupac krumplit, összekeverjük az előzővel, és megint sózzuk, borsozunk, majd fakanállal igazgatunk. Jön az egy-két perces sütés.

 

 Ezután így haladunk, amíg bele nem kerül a serpenyőbe az összes krumpli. A végén az egészhez hozzákeverjük, a már előre összekészített petrezselymes-fokhagymás libazsírt.

 

 A krumpli lepényt átsütjük, Ehhez először 12- 15 percig békén hagyjuk a tűzhelyen, amíg az alja tökéletesen meg nem puhul. Aztán a serpenyőre ráhelyezünk, egy nagy tálat, óvatosan átfordítjuk a lepényt, és visszacsúsztatjuk  a serpenyőbe az egészet, és ugyanennyi idő alatt a másik felét is megsütjük. Amikor elkészült, kiborítjuk egy nagy tálra, és úgy szeleteljük, mint a tortát. 

 

 

 

 

Csirkemáj rizottó

 

 Hozzávalók:

 

250 gr csirkemáj, 250 g rizs, 250 gr. gomba, 200 gr. zöldborsó, 120 gr. reszelt sajt, 60 ml olaj, 1 db vöröshagyma, majoránna, őrölt bors, só, petrezselyemzöld.

 

 Leírás:

 

A csirkemájat kisebb darabokra vágjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük. A rizst megpároljuk, a zöldborsót sós vízben puhára főzzük. Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat, és üvegesre pároljuk a megtisztított, finomra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a megtisztított, kis kockákra vágott gombát, és a májat. Sózzuk, borsozzuk, finomra vágott petrezselyemzölddel, majoránnával fűszerezzük, és puhára pirítjuk. Végül hozzáadjuk a párolt rizst, a főtt zöldborsót, és a reszelt sajt felét. Forrón tálaljuk, megszórva a maradék reszelt sajttal.

 

 Jó étvágyat ! ! !

 

 

 

 Citromos pesztós krumpli

 

Tálalhatjuk sült kolbászhoz, grillpecsenyékhez vagy faszénen sütött sajtokhoz

 

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 db lilahagyma, 20 dkg spenótlevél, 3 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál bazsalikom pesztó, 1 citrom leve, só.

 

Hámozzuk meg a burgonyákat, majd főzzük puhára. Ezután szűrjük le, és villával törjük össze. Vágjuk kétfelé a lilahagymát, majd cikkezzük fel vékonyra. Egy nagy serpenyőbe csorgassuk az olívaolajat, kanalazzuk bele a pesztót, majd forrósítsuk fel. Adjuk hozzá a lilahagyma cikkeket és a megmosott spenótleveleket. Csorgassuk meg citromlével és forgassuk össze a megfőzött és még forró burgonyával.

 

Akkor a legfinomabb, ha a hagyma nyers és ropogós marad, ezért csak bele kell keverni a forró olívás pesztóba, párolni nem szabad!

 

 

Burgonyagratin

 

Hozzávalók:

 

60 dkg krumpli, 3 közepes fej hagyma (15 dkg), 3 dkg rama sütőmargarin, 1 csipet szerecsendió 1dl tejszín.

 

Elkészítés

 

A burgonyát és a hagymát meghámozzuk, uborkagyalun vékonyan felkarikázzuk. Egy lapos sütőedényt kikenünk vajjal/margarinnal, a maradékot felolvasztjuk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) kapcsoljuk.

 

Kissé egymásra csúsztatva váltakozó rendben lerakjuk a sütőedény aljára a burgonya- és hagymakarikák felét, megszórjuk sóval, őrölt borssal és szerecsendióval, majd megöntözzük az olvasztott vajjal/margarinnal. Befedjük a maradék burgonya- és hagymakarikákkal, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a tejszínnel, végül a forró sütőben (akár a hússal egyidejűleg) 35-40 percig, szép pirosra sütjük.

 

 

 

Borsóköret

 

1.A kellemes,enyhén édeskés ízű zöldborsót itt is lassan,fedő alatt pároljunk a főzőlében.A hozzáadott salátaszív finom zamatot ad a borsónak.Mossunk meg 1 fej salátát,és vágjuk vékony csíkokra.Tisztítsunk meg 15 kis fej zsenge hagymát,talpukat és  vágjuk le a gyökerüket.

 

 2.
A salátát,a hagymát és 500 g kifejtett zöldborsót öntsünk egy fazékba.Adjunk hozzá egy csokor friss zöldfűszert,30 g vajat,1 kávéskanál cukrot,és sózzuk,borsozzuk.Öntsük fel 1,5 dl hideg vízzel.Óvatosan kevergetve forraljuk fel.Fedjük le,és kis lángon pároljuk    25    percig.

3.
Vegyük ki a fűszercsokrot,kóstoljuk meg,hogy elég ízes - e az étel,majd szórjunk bele egy finomra vágott turbolyát. Mély tálalóedényben kínáljuk. A franciás zöldborsó kitűnően illik az olyan ízletes húsokhoz,mint a borjú,a bárány vagy a galamb,de legfőképpen a göngyölt borjúhoz.

 

Változatok
A Franciaország délnyugati vidékén, szokásos módon készített zöldborsó nagyszerű körete a kacsamell filének és a zsírjában eltett kacsahúsnak. Négy személyre számolva tisztítsunk meg 12 kis fej hagymát, de ne vágjuk ki a talpukat,hogy egyben maradjanak. Olvasszunk fel 3 evőkanál libazsírt egy nagy serpenyőben,futtassuk meg benne a hagymát,de vigyázzunk,hogy ne barnuljon meg,majd adjunk hozzá 500 g kifejtett zöldborsót és 150 g apró kockára vágott főtt sonkát. Öntsünk fel egy kis langyos vízzel,tegyünk bele 2 salátaszívet,és sózzuk,borsozzuk. Lassú tűzön főzzük 30 percig.Félidőben önthetünk hozzá egy kis meleg vizet.Ha kell,utánaízesítjük,és tálaljuk.

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 33
Tegnapi: 19
Heti: 120
Havi: 302
Össz.: 53 943

Látogatottság növelés
Oldal: Köretek
Gasztromann: - Menő az, ha buli van, és te főzöl, nem a vendéglős... - © 2008 - 2024 - gasztromann.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »