Gasztromann: - Menő az, ha buli van, és te főzöl, nem a vendéglős...

akik szeretnek főzni... nekik készítettem.. és bővítgetem..

 

 

Töltött burgonyafánk

 Hozzávalók:

25 dkg főtt áttört krumpli 25 dkg liszt 1 tojás 2 dkg élesztő só 20 dkg-os vagdalthús konzerv gulyáskrém reszelt hagyma fűszerek ízlés szerint

Elkészítés:

A hozzávalókból elkészitjük a tésztát, és megkelesztjük.

Közben a vagdalthúst szétnyomkodjuk villával, és füszerezzük.

Gulyáskrém, hagyma, stb ízlés szerint.

A megkelt tésztát átgyúrjuk, kinyújtjuk, kb 1cm vastagra, de inkább kevesebb legyen.

Kb 8 cm-es köröket vágunk ki, a közepén elosztjuk a

tölteléket,összehajtjuk,(félkör alakura) a széleit össze  nyomkodjuk, és bő olajban megsütjük.

Tanácsok:
Melegen,de hidegen is nagyon finom. Ezzel a tésztával szoktam virslit is bebugyolálni,és úgy megsütni,de az csak melegen jó.

 

Finom sajtos rúd

Hozzávalók:

30 dkg liszt, 25 dkg rama, 2 dl tejföl, és só ízlés szerint.

Elkészítés:

A hozzávalókat összegyúrjuk, (nem kell nagyon kidolgozni), és egy nylon zacskóba a hűtőbe helyezzük, min. 5 órára Ezután kinyújtjuk, és 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.   Egy kis sós tojásos tejjel vékonyan lekenjük, a tetejére sajtot vagy tetszőleges magokat szórhatunk. Pl szezámmag.

(Én este összegyúrom, és reggel sütöm ki, nem baj, ha tovább is bent van a hűtőben a tészta.)

(Van mikor 3 adagot is csinálok egyszerre, nem kell félni, hogy ránk szárad, elfogy.) 

 

Sajtos hajtovány

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 3 dl langyos tej, 2,5 dkg élesztő, 5 evőkanál étolaj, 1 csapott ek. cukor, 2 kiskanál só.

Töltelék:

25 dkg kemény, reszelhető sajt 5 dkg puha, könnyen kenhető vaj vagy sütőmargarin

Tetejére:

egy felvert tojás,  darabos só, mák, vagy köménymag, szezámmag, napraforgómag, tökmag,  reszelt sajt

Elkészítése:

A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olajat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló, de puha tésztát gyúrunk. A tésztát konyharuhával letakarjuk, és minimum fél óra alatt duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, két egyforma nagyságú cipóra osztjuk. A cipókból egyenként kb. 2-3 mm vastag téglalapot nyújtunk. A kinyújtott tésztát nagyon vékonyan megkenjük vajjal vagy sütőmargarinnal, és bőven megszórjuk reszelt sajttal. Ezután a tésztát úgy, mint a rétest vagy bejglit, feltekerjük. Az így kapott tekercset éles késsel V alakban felvágjuk. A darabkákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk (egymástól 2 centi távolságra), megkenjük a tetejüket tojással, megszórjuk magvakkal, vagy reszelt sajttal, és előmelegített, 220 fokos sütőben arany-barnára sütjük.

Nagyon finom, jó étvágyat ! ! !

 

A kedvenc pizzánk

Recept 6 személyre

Hozzávalók:

1 kg liszt, 1 cs élesztő, 20 dkg főtt burgonya áttörve, fél liter  aludt tej, vagy kefír, só ízlés szerint, 2 dl olaj, kevés tej, 1 kanál cukor.  Besamel, vagy paradicsommártás, megkenni a tésztát, mielött rátennénk a tölteléket.

Töltlék: hagyma, parqdicsom karika, főtt tojás, felvágott vagy pizzasonka, brokkoli, kukorica, ki mit szeret rajta. A tetejét reszelt sajttal szórjuk meg.

 

Elkészítés:

A lisztet átszitáljuk, egy tálba, az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben, a cukorral.

Kis fészket csinálunk a liszt közepén, és beletesszük a burgonyát, élesztőt sót, és az aludt tejjel bedagasszuk a tésztát, az étolajat apránként hozzádagasztjuk. Ha kevés a fél liter aludt tej, akkor egy kis langyos tejet még használhatunk a dagasztáshoz. Jól kidolgozzuk a tésztát, majd langyos helyen megkelesztjük.

Ezután 4 egyforma részre osztjuk, és egyenként sütőlap nagyságúra nyújtjuk. Tetszés szerint töltelékkel rakjuk meg a tetejét.

Előmelegített sütőben süssük, légkeveréses sütőben 180 fokon.

 

Sajtos-krumplis stangli

Hozzávalók:

28 dkg vaj vagy zsír, 30 dkg liszt, 25 dkg reszelt sajt, 30 dkg főtt, áttört krumpli, só.

A tetejére:1 tojás, magok, reszelt sajt.

Elkészítés:

A hozzávalókat összegyúrjuk, kinyújtjuk a kívánt vastagságúra (minél vékonyabb, annál ropogósabb). A tetejét bekenjük  felvert tojással, és ízlés szerint megszórjuk magokkal, reszelt sajttal.
200 fokon 10-15 percig sütjük. Egyszerű, gyors sós sütemény! Én egyszerre 2 adagot sütök, mert hamar elfogy.

 

 

Legújabb szezámmagos pogi receptem

Hozzávalók:

1 kg finom liszt, + lisztezéshez liszt, ½ kg félzsíros tehéntúró, 4 dl 20%-os tejföl, 3 teás kanál só, és egy teás kanálnyi őrölt bors, 25 dkg ráma margarin, 2 dl étolaj, 5 dkg élesztő, 1 evő kanál cukor, ehhez 1 dl tej, és szükség esetén 1dl langyos tej, a dagasztáshoz, vagy amennyit igényel, hogy lágy keleszteni való tésztát kapjunk. 1 tojás és ½ dl tej, bele só, a tészta megkenéséhez, és szezámmag, sajt, vagy egyéb mag, a pogi tetejére.

Elkészítés:

Az élesztőt egy bögrébe morzsolom, hozzá adom a kanál cukrot, és annyi langyos tejet, hogy ellepje.

Amíg az élesztő feljön, előkészítem a lisztet: Zacskóstól beteszem a mikró tálcájára a lisztet, 1 percig langyosítom, majd a dagasztó tálba szitálom.

Hozzáadom a rámát, a sót, a borsot, egy deci étolajat, és jól  elmorzsolom.

Egy gödröt készítek a liszt közepén, ha az élesztő felfutott, beleöntöm, hozzáadom a tejfölt, a túrót, és bedagasztom, ha kell hozzáadok langyos tejet, és jól összedolgozom.

A másik deci étolajat beledagasztom a kész tésztába, hogy szép sima legyen, kelesztésre,majd a tetejét beszórom liszttel, és konyharuhával letakarom, és párnák közt duplájára vagy még nagyobbra kelesztem.

Ha megkelt a tészta a gyúródeszkára borítom, és 1 – 1.5  cm-re kinyújtom, és összehajtogatom. Jobbról egy harmad balról a másik harmad, és az alsó felét felhajtom, félbe.  Ezt a műveletet 3 x megismétlem, majd 1.5 cm-re kinyújtom. A tojást felverem  a tejjel, sóval, és a tészta tetejét bekenem, majd közepes méretű pogácsaszaggatóval kerek pogácsákat szaggatok.

A kis pogikat kicsit megformázom, a két kezemmel, és a tojásos felét bele mártom az oda készített szezámmagba, vagy sajtba, és a sütőlapra teszem.

Az én szaggatómmal 100 -110 pogácsát tudok kiszaggatni ebből a mennyiségből. A szaggatóm átmérője: 5 cm

 207947_465021013532540_159177766_n.jpg

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 25
Heti: 40
Havi: 285
Össz.: 52 261

Látogatottság növelés
Oldal: Sós sütemények
Gasztromann: - Menő az, ha buli van, és te főzöl, nem a vendéglős... - © 2008 - 2024 - gasztromann.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »