Töltött burgonyafánk
Hozzávalók:
25 dkg főtt áttört krumpli 25 dkg liszt 1 tojás 2 dkg élesztő só 20 dkg-os vagdalthús konzerv gulyáskrém reszelt hagyma fűszerek ízlés szerint
Elkészítés:
A hozzávalókból elkészitjük a tésztát, és megkelesztjük.
Közben a vagdalthúst szétnyomkodjuk villával, és füszerezzük.
Gulyáskrém, hagyma, stb ízlés szerint.
A megkelt tésztát átgyúrjuk, kinyújtjuk, kb 1cm vastagra, de inkább kevesebb legyen.
Kb 8 cm-es köröket vágunk ki, a közepén elosztjuk a
tölteléket,összehajtjuk,(félkör alakura) a széleit össze nyomkodjuk, és bő olajban megsütjük.
Tanácsok:
Melegen,de hidegen is nagyon finom. Ezzel a tésztával szoktam virslit is bebugyolálni,és úgy megsütni,de az csak melegen jó.
Finom sajtos rúd
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 25 dkg rama, 2 dl tejföl, és só ízlés szerint.
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, (nem kell nagyon kidolgozni), és egy nylon zacskóba a hűtőbe helyezzük, min. 5 órára Ezután kinyújtjuk, és 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Egy kis sós tojásos tejjel vékonyan lekenjük, a tetejére sajtot vagy tetszőleges magokat szórhatunk. Pl szezámmag.
(Én este összegyúrom, és reggel sütöm ki, nem baj, ha tovább is bent van a hűtőben a tészta.)
(Van mikor 3 adagot is csinálok egyszerre, nem kell félni, hogy ránk szárad, elfogy.)
Sajtos hajtovány
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 3 dl langyos tej, 2,5 dkg élesztő, 5 evőkanál étolaj, 1 csapott ek. cukor, 2 kiskanál só.
Töltelék:
25 dkg kemény, reszelhető sajt 5 dkg puha, könnyen kenhető vaj vagy sütőmargarin
Tetejére:
egy felvert tojás, darabos só, mák, vagy köménymag, szezámmag, napraforgómag, tökmag, reszelt sajt
Elkészítése:
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olajat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló, de puha tésztát gyúrunk. A tésztát konyharuhával letakarjuk, és minimum fél óra alatt duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, két egyforma nagyságú cipóra osztjuk. A cipókból egyenként kb. 2-3 mm vastag téglalapot nyújtunk. A kinyújtott tésztát nagyon vékonyan megkenjük vajjal vagy sütőmargarinnal, és bőven megszórjuk reszelt sajttal. Ezután a tésztát úgy, mint a rétest vagy bejglit, feltekerjük. Az így kapott tekercset éles késsel V alakban felvágjuk. A darabkákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk (egymástól 2 centi távolságra), megkenjük a tetejüket tojással, megszórjuk magvakkal, vagy reszelt sajttal, és előmelegített, 220 fokos sütőben arany-barnára sütjük.
Nagyon finom, jó étvágyat ! ! !
A kedvenc pizzánk
Recept 6 személyre
Hozzávalók:
1 kg liszt, 1 cs élesztő, 20 dkg főtt burgonya áttörve, fél liter aludt tej, vagy kefír, só ízlés szerint, 2 dl olaj, kevés tej, 1 kanál cukor. Besamel, vagy paradicsommártás, megkenni a tésztát, mielött rátennénk a tölteléket.
Töltlék: hagyma, parqdicsom karika, főtt tojás, felvágott vagy pizzasonka, brokkoli, kukorica, ki mit szeret rajta. A tetejét reszelt sajttal szórjuk meg.
Elkészítés:
A lisztet átszitáljuk, egy tálba, az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben, a cukorral.
Kis fészket csinálunk a liszt közepén, és beletesszük a burgonyát, élesztőt sót, és az aludt tejjel bedagasszuk a tésztát, az étolajat apránként hozzádagasztjuk. Ha kevés a fél liter aludt tej, akkor egy kis langyos tejet még használhatunk a dagasztáshoz. Jól kidolgozzuk a tésztát, majd langyos helyen megkelesztjük.
Ezután 4 egyforma részre osztjuk, és egyenként sütőlap nagyságúra nyújtjuk. Tetszés szerint töltelékkel rakjuk meg a tetejét.
Előmelegített sütőben süssük, légkeveréses sütőben 180 fokon.
Sajtos-krumplis stangli
28 dkg vaj vagy zsír, 30 dkg liszt, 25 dkg reszelt sajt, 30 dkg főtt, áttört krumpli, só.
A tetejére:1 tojás, magok, reszelt sajt.
A hozzávalókat összegyúrjuk, kinyújtjuk a kívánt vastagságúra (minél vékonyabb, annál ropogósabb). A tetejét bekenjük felvert tojással, és ízlés szerint megszórjuk magokkal, reszelt sajttal.
200 fokon 10-15 percig sütjük. Egyszerű, gyors sós sütemény! Én egyszerre 2 adagot sütök, mert hamar elfogy.
Legújabb szezámmagos pogi receptem
Hozzávalók:
1 kg finom liszt, + lisztezéshez liszt, ½ kg félzsíros tehéntúró, 4 dl 20%-os tejföl, 3 teás kanál só, és egy teás kanálnyi őrölt bors, 25 dkg ráma margarin, 2 dl étolaj, 5 dkg élesztő, 1 evő kanál cukor, ehhez 1 dl tej, és szükség esetén 1dl langyos tej, a dagasztáshoz, vagy amennyit igényel, hogy lágy keleszteni való tésztát kapjunk. 1 tojás és ½ dl tej, bele só, a tészta megkenéséhez, és szezámmag, sajt, vagy egyéb mag, a pogi tetejére.
Elkészítés:
Az élesztőt egy bögrébe morzsolom, hozzá adom a kanál cukrot, és annyi langyos tejet, hogy ellepje.
Amíg az élesztő feljön, előkészítem a lisztet: Zacskóstól beteszem a mikró tálcájára a lisztet, 1 percig langyosítom, majd a dagasztó tálba szitálom.
Hozzáadom a rámát, a sót, a borsot, egy deci étolajat, és jól elmorzsolom.
Egy gödröt készítek a liszt közepén, ha az élesztő felfutott, beleöntöm, hozzáadom a tejfölt, a túrót, és bedagasztom, ha kell hozzáadok langyos tejet, és jól összedolgozom.
A másik deci étolajat beledagasztom a kész tésztába, hogy szép sima legyen, kelesztésre,majd a tetejét beszórom liszttel, és konyharuhával letakarom, és párnák közt duplájára vagy még nagyobbra kelesztem.
Ha megkelt a tészta a gyúródeszkára borítom, és 1 – 1.5 cm-re kinyújtom, és összehajtogatom. Jobbról egy harmad balról a másik harmad, és az alsó felét felhajtom, félbe. Ezt a műveletet 3 x megismétlem, majd 1.5 cm-re kinyújtom. A tojást felverem a tejjel, sóval, és a tészta tetejét bekenem, majd közepes méretű pogácsaszaggatóval kerek pogácsákat szaggatok.
A kis pogikat kicsit megformázom, a két kezemmel, és a tojásos felét bele mártom az oda készített szezámmagba, vagy sajtba, és a sütőlapra teszem.
Az én szaggatómmal 100 -110 pogácsát tudok kiszaggatni ebből a mennyiségből. A szaggatóm átmérője: 5 cm