Tojásos makaróni
Hozzávalók:
25 dkg makaróni, 2 dl tejföl, 3 tojás, 2 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt, 7 dkg vaj (vagy margarin), 1 mokkáskanál törött fehér bors, só,1 evőkanál só, a főzővízbe.
Elkészítés:
A makarónit megfõzöm, meleg vízzel leöblítem, és 3 dkg olvasztott vajon megforgatom. Kis tepsibe vagy tûzálló tálba téve egyenletesen elsimítom. A tojásokat gyengén felverem, és összekeverem a tejföllel, kevés sóval, valamint a törött borssal. A megtisztított zöldhagymát vékonyka karikákra vágom (zöldjével együtt), és rászórom a makarónira. Ezután lelocsolom a tojásos tejföllel. A megmaradt vajból borsónyi darabkákat morzsolok a tészta tetejére, és elõmelegített, forró sütõbe tolom. Erõs lángon rápirítom a tésztára a tojást, és az ételt kockákra vágva, fejes salátával tálalom.
Elkészítési idő: 40 perc
Tonhalas tejszínes tészta,
Gordon Rhamsey után… ( fincsi)
(Gyors, könnyű, finom)
Hozzávalók 2 személyre:
25 dkg-színes fussili ( orsó) tészta, olajos tonhal, 1-2 kanál olívaolaj, bors, ételízesítő, és a tetejére tubusos majonéz, esetleg füstölt sajt.
A vizet feltesszük forrni, sóval, majd ha forr, beletesszük a fussili tésztát. Felbontjuk a halkonzervet, és összetördelük a halakat, majd a kanál olajat serpenyőbe tesszük, ráöntjük a halkonzervet. Jól átforgatjuk, fűszerezzük, majd összeforraljuk a tejszínnel. Ezután leszűrjük a tésztát, ha megfőtt, és elkeverjük a halraguval. Sajttal, vagy majonézzel tálaljuk. Nagyon finom .
Hozzávalók:
30 g vaj, 150 g márványsajt, 150 ml tejszín, 0,5 dl fehérbor, 0,5 kiskanál morzsolt zsálya, só, bors, 500 g tagliatelle (metélt tészta), 1 evőkanál olívaolaj
Egy lábosba forralj fel vizet és főzd ki benne a tésztát. Szűrd le, és keverj bele egy kiskanál olívaolajat.
A vajat egy serpenyőbe olvaszd fel és keverd bele a márványsajtot. Amikor a sajt felolvadt add hozzá a bort, a tejszínt, egy kevés keményítőt. Keverd csomómentesre és sűrítsd krémes állagúra, étkezési keményítővel. Fűszerezd sóval, borssal, zsályával.
A kifőtt tésztát forgasd össze a meleg szósszal és máris tálalhatod!
50 dkg fusilli tészta, Olívaolaj, 40 dkg laskagomba, (vagy sampinyon) 2 szál zellerrzöld szárral együtt, 15 cm póréhagyma, 1 dl zöldségleves, (kockából) só, frissen őrölt bors.
Elkészítés:
A fusilli tésztát sós, forró vízben kifőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük.
Közben a forró olívaolajon, a megmosott, félujjnyi vastag csíkokra vágott laskagombát megpirítjuk, majd rászórjuk a nagyobb darabokra vágott zellerzöldet szárral együtt, valamint a vékony metéltre vágott póréhagymát, és összeforgatjuk. Végül hozzáadjuk a főtt tésztát, meglocsoljuk a zöldséglevessel, sózzuk, borsozzuk, rázogatva 1 percet pároljuk, és forrón tálaljuk.
A fusillit akkor húzzuk le a tűzről, amikor még kicsit roppanós a közepe, majd 20-30 másodpercet hagyjuk állni, és utána szűrjük, csepegtessük le.
Az eredeti bololognai lasagne
Hozzávalók:
1 csomag lasagne tésztalap, vagy készítek, a lap alján található recept alapján .
A raguhoz:
50 dkg darált hús (marha+sertés, de jó csak sertésből vagy akár darált csirkemellből, vagy pulykábólis)), 1 hagyma, 2-3 db sárgarépa, 1-2 db fehérrépa, fél zeller,
1 konzerv darabolt paradicsom(vagy 2-3 frissparadicsom) 1paradicsompüré (kicsi), Ketchup, olaj, só, bors, oregánó, rozmaring, ízlés szerint fokhagyma, reszelt parmezán sajt
A besamelhez:
5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 7,5 dl tej, Só, szerecsendió
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, felkarikázzuk, majd kevés olajon megpároljuk, hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, és kis vizet öntve hozzá puhára pároljuk. Konzerv helyett használhatunk friss paradicsomot is, ennek kicsit több időre van szüksége, és célszerű meghámozni. Víz helyett pedig használhatunk húslevest is, így még gazdagabb lesz a lasagne. Ha megpuhultak a zöldségek összeturmixoljuk és félretesszük. A darált húst az apróra vágott, dinsztelt hagymával megpároljuk, majd ha megpuhult hozzáadjuk a zöldségeket, a paradicsompürét, a ketchupot, majd fűszerezzük. Összeforraljuk az egészet és már készen is vagyunk a raguval.
A besamel elkészítéséhez a vajat felolvasztjuk, majd kis adagokban, folyamatosan hozzáadjuk a lisztet és a tejet. Folyamatosan kevergetjük, nehogy csomós legyen. Állandó kevergetés mellett kis lángon addig főzzük, amíg teljesen csomómentes, sűrű szósz keletkezik. Ízlés szerint fűszerezhetjük egy kis szerecsendióval. (Hasonlóan kell csinálni, mintha pudingot főznél)
Egy tűzálló edényt kikenünk vajjal, majd első rétegként megkenjük egy kis besamel mártással is. Következő rétegként ráfektetjük a nem megfőzött lasagne tésztalapokat, erre jöhet a bolognai ragu, majd végül sajtot reszelünk rá. Mindezt megismételjük 3-4-szer, vagy akár többször is. A felső tésztaréteget alaposan beterítjük a maradék besamellel. Vajdarabkákat teszünk a tetejére, és vastagon megszórjuk reszelt parmezán sajttal. Előmelegített sütőben 180-200 fokon kb. 45 percig sütjük, amíg a sajt ropogós nem lesz.
Hozzávalók:
50 dkg rétesliszt, 4 tojás, só.
Elkészítés:
A lisztből a tojásokkal, sóval és egy kanálnyi vízzel tésztát gyúrok, pihentetem, majd két lappá nyújtom. A lapokat 10 x 10 cm-es kockákra vágom. Lobogó sós vízben kifőzöm, majd leszűröm, felhasználom.
Hozzávalók:
0,5 kg fodros kockatészta, 0,5 kg darált hús (bármilyen) 0,7 dl tej, 10 dkg margarin,15 dkg reszelt sajt, liszt, olivaolaj, vagy étolaj, póréhagyma,
Fokhagyma, só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
A tésztát sós vízben kifőzöm, nem túl puhára.
Serpenyőben felhevítem az olajat, beleteszem a felkarikázott póréhagymát, kicsit megpirítom. Belereszelek 3-4 gerezd fokhagymát és belerakom a húst. Sózom, borsozom. Megpirítom. A besamelhez a vajat és pici olajat felhevítem, teszek bele 3-4 evőkanál lisztet, fehér rántást csinálok. Felöntöm a hideg tejjel és habverővel addig keverem, míg be nem sűrűsödik. Sózom, borsozom(legjobb bele a fehérbors, de azzal csínján kell bánni, mert elég intenzív az íze), szerecsendiót reszelek bele. Ízlés szerint lehet beletenni reszelt sajtot is, akkor még addig kell keverni, míg a sajt teljesen bele nem olvad.
Egy tepsit kikenek margarinnal, beszórom egy kevés zsemlemorzsával, és beleöntöm a leszűrt tészta felét, rá a besamel felét, arra a husit, megint tészta és
megint besamel. A tetejére sajtot reszelek, és a sütőbe teszem.
A sajtot rápirítom, és kész.
Jó étvágyat!!!
Brokkolis-gombás penne olaszosan
5 személyre:
30 dkg penne tészta, 1 fej lilahagyma, 3 ek olívaolaj
gomba, 20 dkg brokkoli rózsa, 5 db közepes paradicsom, 20 dkg eidami sajt reszelve, Kevés margarin az edény kenéséhez
Fűszerek:
Oregano, bazsalikom, tárkony, 1 tasak milánói szósz alap (boltban kapható zacskós is jó), 1 doboz sűrített paradicsom
Elkészítése:
A tésztát kifőzzük, egy evőkanál margarinnal elkeverjük, és félre tesszük. A megtisztított és felszeletelt gombát, és az apró rózsákra szedett brokkolit zöldségpárolóban, vagy mikrohullámú sütőben megpároljuk. Közben a lilahagymát felaprítjuk, olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a paradicsom konzervet, az elkészített milánói szószt és összeforraljuk. A paradicsomokat forró vízbe dobjuk, ha a húsa megpuhult lehúzzuk a héját, majd nyolc részre vágjuk mindegyiket.
Egy tűzálló tálat megkenünk margarinnal vagy vajjal. Az alját kirakjuk egy réteg tésztával, utána következik a gomba, ismét tészta, majd a brokkolit a paradicsommal a tetejére halmozzuk, amit a maradék tésztával elfedünk. A rétegek közé fűszereket szórunk vegyesen, és meglocsoljuk a szósszal.
Előmelegített sütőben lefedve kb. 15 percig sütjük, majd megszórjuk a sajt felével, és fedő nélkül még 5 percig sütjük.
A maradék reszelt sajttal tálaljuk, és olívabogyót adhatunk mellé.
Ha gazdagon szeretnéd tálalni, egy kis párolt csirkemellet vagy rántotthúst adj mellé.
Jó étvágyat!