Forrás : Egészséges receptek, vegetáriánus étele
Ettél már igazi, finom, ropogósra sült, piros kenyeret, ami még langyos, amikor vajazod? Szeretnéd ezt nap mint nap átélni? És mi lenne, ha ez a kenyér, amit a családod asztalára teszel, nemcsak hogy messze finomabb, táplálóbb és egészségesebb, mint bármelyik, boltban kapható kenyér, de ráadásul még a te kezed munkáját is dicsérné? Szeretném, ha tudnád, hogy magvas tönkölybúza kenyeret sütni otthon egyáltalán nem ördöngösség.
Hozzávalók:
60 dkg –os kenyérhez: 1 cs. szárított élesztő, 20 dkg finomliszt, 20 dkg Graham liszt, 1 kiskanál só, 1 kis kanál cukor, 2 dl olaj, 2,8 dl langyos tej
A két féle lisztet összekeverjük, majd a többi hozzávalót is szépen sorjában bele töltjük a sütőedénybe és a készüléket közép erős sütésre állítjuk. Pirítósként is nagyon finom.
Kenyérsütő gépben is elkészíthető, finom túrós kenyér recept
Hozzávalók:
Angol tejes kenyér
Egyszerűen elkészíthető finom házikenyér recept, amelyet sütőben érdemes megsütni.
Hozzávalók: 25dkg liszt, 3 dkg vaj, 1 dkg élesztő, 1 dkg porcukor, 3 dl langyos tej, só
Egy nagy tál közepére beleszórjuk a lisztet és a közepébe fészket csinálunk. Adjunk hozzá mindent a tej kivételével, jól dolgozzuk, össze majd öntsük hozzá a tejet is.
Ezután addig gyúrjuk, amíg jó kemény és rugalmas tésztát kapunk, ha szükséges adjunk hozzá még lisztet. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
A nyújtódeszkát belisztezzük és a tésztából kis cipókat formázunk a lisztes deszkán, majd sütőlemezre téve a tetejét bevagdossuk és víz és tojás felvert keverékével megkenjük a tetejét és meleg sütőben megsütjük.
Fehér kenyér
30 dkg fehér finomliszt, 15 dkg fehér rétesliszt, 2 kávés kanál só, 2,5 dkg élesztő, 5 dkg olvasztott vaj,2-2,5 dl melegvíz, vagy tej.
Ha a 15 dkg rétesliszt helyett csak 10 dkg-ot teszel, és + 5 dkg porcukor, akkor kalács ízű lesz.
A megfelelő dagasztó programon dagasztani, és sütni, vagy kézzel nagyon jól kidagasztani, és megkeleszteni, megint dagasztani, és újra keleszteni, majd 200 c. fokon a sütőben kisütni.
Ajánlott formába betenni szép formája lesz.
Ünnepi kenyér...
Hozzávalók:
15 dkg kovász (sajnos nem volt túl habos már)5 dkg világos rozsliszt, 45 dkg + 5 dkg (az élesztő felfuttatásához) BL 80-as liszt, 1 púpos tk. só, 1 kk. nádcukor az élesztő felfuttatásához, 1,2 dkg élesztő, 3,7 dl hideg víz + 1 dl langyos víz az élesztő felfuttatásához, 1 cs. aszkorbinsav, 2 csapott evőkanál burgonyapehely
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatom 1 dl langyos vízben, a kk. cukorral és 5 dkg liszttel, majd hozzáteszem a kovászhoz, lazán összekeverem, és 1-2 percig állni hagyom, a dagasztógép üstjébe öntöm, beleszitálom a lisztet, hozzáadom a burgonyapelyhet, az aszkorbinsavat, és apránként a hideg vizet. (Nagy melegben hideg vizet adok a tésztához, hűvösebb időben pedig langyos vizet. A gép, ahogy dolgozik melegíti a tésztát, és az elkovászlódást megakadályozva teszek hideg vizet.) Sót csak a legvégén teszem hozzá.
A tésztát géppel dagasztom: először alacsony fokozaton kb. 6-8 percig, utána magasabb fokozatra kapcsolom a gépet és azzal is 8-10 percig dagasztok.
Ha a tészta hólyagos kezd lenni, átteszem a kelesztőtálba, kicsit
Úgy gondolom, a végeredmény magáért beszél. Szép, mosolygós, beszélgetős, lyukacsos kenyér született.
P. Irén 2010.08.24. 22:51