Gasztromann: - Menő az, ha buli van, és te főzöl, nem a vendéglős...

akik szeretnek főzni... nekik készítettem.. és bővítgetem..

Dagasztás nélküli kenyér

 Hozzávalók: (1,5 kg-os kenyér lett belőle)

1 kg BL 55-ös liszt

25 g só

8-9 dl víz

1 csomag szárított élesztőkb. 12 óra kelesztési idő + 10 perc munka és 1 óra sütési időfedeles cserépedény (pataki tál)

 Elkészítés:

1. Egy nagy tálban a hozzávalókat keverjük össze egy villa segítségével, lisztezzük meg a tetejét. Fedjük le konyharuhával és huzatmentes helyen hagyjuk kelni 12 órát. Ha tudjuk, hogy 12-14 óra múlva nem tudjunk éppen kisütni, akkor inkább tegyük a keletlen tésztát a hűtőbe, és sütés előtt 2 órával vegyük ki, hogy magához térjen (köszönöm Gabojsza a tippet) 

2. A megkelt tésztát borítsuk jól belisztezett felületre, és hagyjuk, hogy szétterüljön egy kicsit. Ne lepődjetek meg, igencsak ragacsos, laza a tészta, és ez nem baj. Hajtogassuk össze, mint egy batyut. Bal szélét jobbra hajtjuk, majd egyet hajtunk jobbról balra, ez után lentről fel, és fentről le J Fordítsuk át a másik oldalára, jól lisztezzük be a tetejét, és terítsünk rá egy konyharuhát.

3. A sütőt maximum fokozatra melegítsük fel. Ez kb. fél óra, és a cserépedényt is tegyük be sütőbe, hogy az is felmelegedjen. Ha letelt a fél óra, vegyük ki a cserépedényt, rakjuk bele a tésztát, mehet rá a tető, és így vissza a sütőbe fél órára. Majd vegyük le a tetejét és így süssük még kb. fél órát. Akkor van kész, amikor már szép barna a kenyér.

Vegyük ki az edényből, hagyjuk teljesen kihűlni és már ehetjük is!

 Forrás: Fecskefészek

Fehér burgonyás kenyér
 
30 dkg fehér finomliszt, 10 dkg rétesliszt, 5 dkg burgonya pehely, 2 kávés kanál só, 2,5 dkg élesztő, 5 dkg olvasztott vaj. 2-2,5 dl melegvíz, vagy tej. (tej esetén pogácsa ízű lesz.)
A megfelelő dagasztó programon dagasztani, és sütni, vagy kézzel nagyon jól kidagasztani, és megkeleszteni, megint dagasztani, és újra keleszteni, majd 200 c. fokon a sütőben kisütni.   Ajánlott formába betenni szép formája
Magvas tönkölybúza kenyér recept

 

Forrás :  Egészséges receptek, vegetáriánus étele
Hogyan készítsünk finom, egészséges kenyeret egyszerűen?  

Ettél már igazi, finom, ropogósra sült, piros kenyeret, ami még langyos, amikor vajazod? Szeretnéd ezt nap mint nap átélni? És mi lenne, ha ez a kenyér, amit a családod asztalára teszel, nemcsak hogy messze finomabb, táplálóbb és egészségesebb, mint bármelyik, boltban kapható kenyér, de ráadásul még a te kezed munkáját is dicsérné? Szeretném, ha tudnád, hogy magvas tönkölybúza kenyeret sütni otthon egyáltalán nem ördöngösség.

 

 
Írós félbarna kenyér

 

Kenyérsütő gépben is elkészíthető finom és egészséges kenyér.

Hozzávalók:

60 dkg –os kenyérhez: 1 cs. szárított élesztő, 20 dkg finomliszt, 20 dkg Graham liszt, 1 kiskanál só, 1 kis kanál cukor, 2 dl olaj, 2,8 dl langyos tej

 

A két féle lisztet összekeverjük, majd a többi hozzávalót is szépen sorjában bele töltjük a sütőedénybe és a készüléket közép erős sütésre állítjuk. Pirítósként is nagyon finom.

 

 

 

Kenyérsütő gépben is elkészíthető, finom túrós kenyér recept

Hozzávalók:

1 cs. szárított élesztő, 37 dkg finomliszt, csipet sütőpor, kiskanál só, kiskanál cukor, 1 tojás, 12,5 dkg zsírós túró, 3 dkg margarin, 2 dl langyos tej, 0,5 dl langyos víz.

 

A hozzávalókat szépen sorban beletöltjük a sütőedénybe, és a készüléket közepes erős sütésre állítjuk. Ha zsírós tehéntúrót használunk a margarint akár el is hagyhatjuk. Készíthetjük fele Graham lisztből a sütés végén ezt a kenyeret vajjal és sajttal fogyasztva a legjobb
 

 

Angol tejes kenyér


Egyszerűen elkészíthető finom házikenyér recept, amelyet sütőben érdemes megsütni.
Hozzávalók: 25dkg liszt, 3 dkg vaj, 1 dkg élesztő, 1 dkg porcukor, 3 dl langyos tej, só
Egy nagy tál közepére beleszórjuk a lisztet és a közepébe fészket csinálunk. Adjunk hozzá mindent a tej kivételével, jól dolgozzuk, össze majd öntsük hozzá a tejet is.
Ezután addig gyúrjuk, amíg jó kemény és rugalmas tésztát kapunk, ha szükséges adjunk hozzá még lisztet. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
A nyújtódeszkát belisztezzük és a tésztából kis cipókat formázunk a lisztes deszkán, majd sütőlemezre téve a tetejét bevagdossuk és víz és tojás felvert keverékével megkenjük a tetejét és meleg sütőben megsütjük.

 

Fehér kenyér

30 dkg fehér finomliszt, 15 dkg fehér rétesliszt, 2 kávés kanál só, 2,5 dkg élesztő, 5 dkg olvasztott vaj,2-2,5 dl melegvíz, vagy tej.

Ha a 15 dkg rétesliszt helyett csak 10 dkg-ot teszel, és + 5 dkg porcukor, akkor kalács ízű lesz.

A megfelelő dagasztó programon dagasztani, és sütni, vagy kézzel nagyon jól kidagasztani, és megkeleszteni, megint dagasztani, és újra keleszteni, majd 200 c. fokon a sütőben kisütni.

Ajánlott formába betenni szép formája lesz.

 

 

Ünnepi kenyér...

Hozzávalók:

15 dkg kovász (sajnos nem volt túl habos már)5 dkg világos rozsliszt, 45 dkg + 5 dkg (az élesztő felfuttatásához) BL 80-as liszt, 1 púpos tk. só, 1 kk. nádcukor az élesztő felfuttatásához, 1,2 dkg élesztő, 3,7 dl hideg víz + 1 dl langyos víz az élesztő felfuttatásához, 1 cs. aszkorbinsav, 2 csapott evőkanál burgonyapehely

 Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatom 1 dl langyos vízben, a kk. cukorral és 5 dkg liszttel, majd hozzáteszem a kovászhoz,  lazán összekeverem, és 1-2 percig állni hagyom, a dagasztógép üstjébe öntöm, beleszitálom a lisztet, hozzáadom a burgonyapelyhet, az aszkorbinsavat, és apránként a hideg vizet. (Nagy melegben hideg vizet adok a tésztához, hűvösebb időben pedig langyos vizet. A gép, ahogy dolgozik melegíti a tésztát, és az elkovászlódást megakadályozva teszek hideg vizet.) Sót csak a legvégén teszem hozzá.

A tésztát géppel dagasztom: először alacsony fokozaton kb. 6-8 percig, utána magasabb fokozatra kapcsolom a gépet és azzal is 8-10 percig dagasztok.

Ha a tészta hólyagos kezd lenni, átteszem a kelesztőtálba, kicsit

Úgy gondolom, a végeredmény magáért beszél. Szép, mosolygós, beszélgetős, lyukacsos kenyér született.

 
P. Irén   2010.08.24. 22:51

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 3
Tegnapi: 4
Heti: 27
Havi: 153
Össz.: 52 436

Látogatottság növelés
Oldal: Kenyér receptek
Gasztromann: - Menő az, ha buli van, és te főzöl, nem a vendéglős... - © 2008 - 2024 - gasztromann.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »