Gasztromann: - Menő az, ha buli van, és te főzöl, nem a vendéglős...

akik szeretnek főzni... nekik készítettem.. és bővítgetem..

 

Görög rakott tészta

 

hozzávalók:

 

500 g tészta (penne javasolt)

 

500 g darált marha- vagy sertéshús

 

1 közepes fej hagyma

 

1 db répa

 

1 gerezd fokhagyma

 

4 ek. olívaolaj

 

1 dl vörösbor

 

3 dl passzírozott paradicsom (passata)

 

1 tk. őrölt szegfűbors

 

1 tk. őrölt fahéj

 

kb. 2 maréknyi zsemlemorzsa

 

 

bors

 

 a receptet kb. 36 éve. Azóta se hallottam ilyet senkitől, de ismerőseim imádják. Én hidegen is szeretem.

 

Sült töltött paprika

szerecsendió, Besamel mártás 1 liter tejből

 

250 g reszelt sajt (ementáli, gruyere, parmezán ízlés szerint) 1 tojás

 

Besamel mártás hozzávalók:

 

5 dkg vaj

 

5 evőkanál liszt

 

5 dl tej

 

 

szerecsendió

 

Ez a rakott tészta három rétegből áll: tészta, húsos szósz és besamel, ezeket kell külön-külön elkészíteni.

 

 Kezdjük a húsos szósszal.

 

Ehhez aprítsd fel vagy reszeld le a hagymát és a répát, és az olívaolaj felén pirítsd közepes lángon, megsózva, kb. 4 percig. Nem kell megbarnulnia a hagymának, csak engedje ki a nedvességet. Ha kész, tedd félre.

 

Ugyanabban a lábasban pirítsd meg a darált húst a maradék olajon, kb. 6 percig, amíg megbarnul.

 

Add hozzá a fokhagymát, a fűszereket (őrölt szegfűbors, fahéj, só, bors és szerecsendió), és pirítsd további 1 percig.

 

Add hozzá a megdinsztelt hagyma-répa keveréket és öntsd fel a borral. Főzd el a folyadékot, ez kb. 4 perc.

 

Öntsd fel az egészet a passzírozott paradicsommal, és nagyjából 3 dl vízzel. Ezt fél órán keresztül főzd lassú tűzön.

 

Amikor kész, keverd bele a zsemlemorzsát, hogy felszívja a nedvességet.

 

 Közben tedd fel főni a tésztának a vizet, ha felforrt sózd, öntsd bele a tésztát és főzd a dobozon előírt ideig.

 

 Mindenképpen javaslom, hogy inkább alul-, mint túlfőzd a tésztát, hiszen a sütőben még tud puhulni, és az ételnek is jobbat tesz, ha tud még a szószos részekből nedvességet felszívni.

 

 Készítsd el a besamelt, és melegítsd be a sütőt 200 fokra.

 

Olvaszd meg a vajat és pirítsd meg benne a lisztet 2-3 percig. Tulajdonképpen egy vaj alapú, világos rántást készítesz.

 

És most jön a csomómentes besamel mártás titka. Ez tudom, hogy szembe megy mindennel, amit a rántásról tanultál, de működik: A liszt pirításával egy időben kezdd el melegíteni a tejet egy külön lábasban (vagy mikróban). Amikor ráöntöd a rántásra, akkor a tej legyen forró. Egyszerre öntsd bele az egészet, és néhány gyors mozdulattal keverd el. Garantálom, hogy ha így teszel, a mártás nem lesz csomós. (Ha mégis, a végén szűrd le vagy botmixerrel egyneműsítsd.)

 

Egészen lassú tűzön, nagyon gyakran kevergetve főzd meg a lisztet a tejben. Akkor tudod, hogy kész van, amikor besűrűsödött, és a fakanál hátuljára tapadt mártáson ha végighúzod az ujjad, akkor a csík megmarad, nem folyik össze. Kb. 8-10 percig kell főzni.

 

Besamel mártás tesztje:

 

Így tudod ellenőrizni, hogy kész van-e

 

Az ujjad végig húzod a fakanál fején, ha nem folyik össze, akkor van készen.

 

Ha kész, húzd le a tűzről, és keverd bele a reszelt sajtot. Keverd jól el, és hagyd, hogy a saját hőjétől elolvadjon a mártásban.

 

Ekkor már nem forró a besamel, keverd bele az egész tojást.

 

-Végül itt az ideje, hogy megismertesd egymással a hozzávalókat, és összeállítsd a rakott tésztát!

 

-Olajozz ki egy tepsit – ez a mennyiség egy 25×35 cm-es tepsit tölt meg.

 

-A leszűrt tésztához keverj hozzá 3-4 evőkanál besamelt. Éppen csak annyit, ami egy kicsit összefogja.

 

-Öntsd a besameles tésztát a tepsibe, és egyengesd el.

 

-Tedd rá a húst, és ezt is terítsd el egyenletesen.

 

-Végül jön a maradék besamel (vagyis a nagy része), amit szintén teríts el a tetején.

 

Sütőben 35-40 percig süsd, amíg a teteje szép barna lesz.

 

Ha kész, vedd ki a sütőből, és javaslom, hogy várj 10 percet, úgy könnyebben tálalható.

 

Ez a rakott tészta 8 személyre elegendő. Garantált, tökéletes fogás, ami mindenkinek ízleni fog, akár vendégségre, akár családi ebédre készíted.

 

Rakott tészta tálalása

 

Mint minden rakott étel, ez a tészta is annál jobb, minél többször melegítik.

 

De természetesen azonnal fogyasztható, bár egy keveset érdemes várni vele, hiszen frissen nagyon nehezen szeletelhető.

 

Kockákra vágva, főételként fogyasztható, akár magában, akár egy kevés egyszerű salátával.

 

Penne a hozzávaló tészta, a spagetti nem a jó megoldás hozzá..

 

Csirkés pite

 

 

 

 Hozzávalók:

 

1 csirkemell, 20 dkg császárszalonna, 15-20 dkg gomba, 1 fej lilahagyma,  2 nagyobb sárgarépa, 1 kicsi zöld csípős paprika, petrezselyem zöld,   1 csomag leveles tészta, 15 dkg margarin, kb10dkg liszt, 2dl tej, 1 pohár tejföl, 15 dkg sajt( 2 féle,füstölt is), só, vegeta, fehér bors

 

Elkészítése:

 

A csirkemellet megmossuk, csíkokra vágjuk, hirtelen átsütjük egy kis olajban. Besamell mártást főzünk: a felforrósított margarinba megfuttatjuk a lisztet, kis vegetát teszünk bele, majd a tej hozzáadásával a sűrű mártást elkészítjük, ha kész beletesszük a tejfölt. Egy kis margarint felforrósítunk ismét, s megdinszteljük a csíkokra vágott császárszalonnát, karikára vágott lilahagymát, felszeletelt gombát, sárgarépát, csípős paprikát, majd a petrezselyem zöldet. Összekeverjük a mártást, a gombás ragut a csirkemellel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd belereszeljük a sajtokat, s jó alaposan összekeverjük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a leveles tészta 2/3-át, s úgy tesszük a kivajazott tepsibe, vagy a tortaformába, hogy az oldalakon kilógjon. Beletöltjük az összekevert ragut, a kilógó tésztát ráhajtjuk, majd a kinyújtott 1/3 tésztával befedjük. Megkenjük tojással, s szép pirosra sütjük. Főételként salátával vagy sörkorcsolyaként hidegen is nyerő.

 

Van, aki szereti reggelire, ebédre, vacsorára, s késői vacsira is!

 

Jó étvágyat!

 

 

 

Rakott csirkepaprikás

 

Hozzávalók:

 

5o dkg darált csirkehús, 1 fej vöröshagyma, fűszerpaprika 1 mokkás kanállal, só, bors, 1-2 gerezdfokhagyma, fél mokkáskanál öröltköménymag 
50 dkg orsó tészta, 
fél liter tej 6 dkg vaj szerecsendió, fehérbors 6 dkg liszt 10-15 dkg reszelt sajt

Elkészítés:
A darált húsból pőrköltet készitünk, az orsótésztát kifőzzük, és kivajazott tepsibe tesszük,leszürve, ráöntjük a pörköltet, majd besamel mártást készitünk a vajból, lisztből és a tejből,és a pörköltre öntjük. gazdagon megszorjuk reszelt sajttal és 40-45 percig sütjük.

Tanácsok:
Mindent előre elkészitek.Vendég várónak is kitünő mert ahogy megérkeznek a vendégek csak akkor kezdem sütni és forrón tálalhatom

 

Tutireceptek.hu

 

Töltsön egy percet F. Nagy Angéla asztalánál !

 

Hazacsempészett gyros

 

Hozzávalók:

 

1.5 kg sertéshús, (lehet pulyka, v csirkemell is),

 

Pita,

 

5 dl tejföl,

 

Őrölt fűszerkömény,

 

2 fej fokhagyma,

 

3-4 evőkanál étolaj,

 

Őrölt feketebors, só, citromlé,

 

Paradicsom, kígyó uborka, 1 fej édeskáposzta,

 

Darált pirospaprika

 

 

 

Gyros husi:

 

1.5 kg húst csíkokra vágunk, majd másfél fej fokhagymával, kávéskanálnyi őrölt köménnyel, ugyanennyi borssal, két teáskanál sóval, ugyanennyi citromlével, 3-4 evőkanálnyi étolajjal összekeverünk, néhány órát állni hagyjuk, hogy összeérjen, majd teflon vagy grill serpenyőbe tesszük, és felöntjük 3-4 dl vízzel.  A vizet lepároljuk róla, és saját zsíradékában pirosra sütjük.

 

 

 

Öntet:

 

Az öntet elkészítéséhez fél liter natúr joghurtot és fél liter tejfölt összekeverünk, belereszelünk egy fél hámozott lereszelt kígyó uborkát, és fél fej fokhagymát, majd borssal sóval citromlével ízesítjük.

 

Gezemice saláta:

 

összeaprított édeskáposztából, paradicsomból, és legyalult uborkábógezemicét készítünk. Az öntetet, a húst, és a zöldségeket felváltva adagoljuk a pitába. A pitát betöltés elött melegítsük meg mikróban, mert csak így nyílik ki.

 

A lepénybe az erős ízeket kedvelők csípős darált paprikát is tehetnek. Ha minden alkotóelemet beletettünk, az egészet melegítsük meg mikroba. Nagyon finom sültkrumplival is, ha nincs pita.

 

Tipp:

 

Ha a pitát kockára vágjuk, ráhalmozzuk a húst, az összevágott zöldséget, azután meglocsoljuk az öntettel, már kész is az ízletes GYROS-tál.                             

 

Tejfölös töltöttpaprika

 

Hozzávalók: 

 

TVpaprika, 50 dkg darált sertéshús, 3-4 nagy fej vöröshagyma, csészényi rizs, 2 egész tojás, 10-12 szelet húsos kolozsvári szalonna, 1 l 20%-os tejföl, 1-2 dl tej, 1 közepes paradicsom, Só, bors, fokhagyma, pirospaprika

 

Elkészítés:

 

A paprikákat előkészítem a töltéshez. Hegyes végüket is levágom (így könnyebb tölteni) és lemagozott csumájukkal együtt félreteszem. A tölteléket a szokásos módon (darált hús, rizs kicsit előpárolva, 2 tojás, vöröshagyma, fokhagyma, fűszerek) elkészítem. A paprikákat betöltöm és egy nagy tepsibe helyezem őket. Mindegyik paprika tetejére egy-egy szelet húsos szalonnát tűzök fogpiszkáló segítségével. A hagymát felszeletelem, és zsiradékon (megsózva!) lepárlom. Közé vágok egy paprikát, a levágott paprika végeket, a felaprított csumákat és a megnyúzott paradicsomot. Mikor összepárolódik, felöntöm a tejföllel, tejjel és turmixgéppel pépesítem. Ízlés szerint pici borsot szórhatunk bele. Ezzel a szósszal felöntöm a tepsibe helyezett paprikákat. Alufóliával lefedve közepesen forró sütőben (180-190 fok) sütöm kb. egy órát, majd a fóliát eltávolítva hagyom pirulni még kb. 30 percet. Személyes hozzáfűzés: Egy szász nénitől tanultam

 

Hozzávalók:

 

50 dkg darált hús, zsemle, tojás, 3 gerezd fokhagyma kiskanál pirospaprika,5 hagyma, bors,  1 kg paprika4 dl tejföl, fél kg paradicsom.

 

Elkészítés:

 

A beáztatott, kifacsart zsemléből, a húsból, a tojásból, reszelt hagymából és fokhagymából, valamint a tojásból fasírtmasszát csinálunk, sóval és borssal ízesítjük. A paprikákat félbevágjuk, eltávolítjuk a magházat, és megtöltjük a fasírttal. Egymás mellé fektetjük őket egy tepsiben, mindegyik tetejére teszünk egy szelet paradicsomot és hagymát, majd leöntjük az enyhén vizezett, pirospaprikás tejföllel. Közepes lángon 45 percet sütjük.

 

 

 

Cukkinis-kéksajtos_quiche fenyőmaggal

 

Mutatós, egyszerű és isteni

 

Hozzávalók:

 

25 dkg liszt, 10 dkg hideg vaj, 1 tojás, 1 evőkanál tejföl, pici só, 2 kisebb cukkini, 2 dl tejszín, 3 tojás, 30 dkg rokfort, só, bors, szerecsendió, oregánó, kakukkfű, 3 dkg fenyőmag.

 

Elkészítés: A lisztet, a vajat, a tojást, a tejfölt és a sót összedolgozzuk, és 1 órát a hűtőben pihentetjük. A fenyőmagot száraz tepsiben megpirítjuk.

 

A cukkinit felcsíkozzuk, és pici olívaolajon 2 perc alatt előbb az egyik, majd további 2 perc alatt a másik oldalát is megsütjük.

 

A tejszínt a tojással felverjük, hozzáadjuk a morzsolt rokfortot, szerecsendióval, borssal, oregánóval és kakukkfűvel ízesítjük.

 

A tésztát fél centi vastagra nyújtjuk, lapos torta- vagy piteformába nyomkodjuk úgy, hogy 3 centis pereme legyen, majd megszurkáljuk villával. 200 fokos sütőben 6-8 percet elősütjük, majd hagyjuk kicsit hűlni.

 

A cukkinit a tésztára rendezzük, nyakonöntjük a sajtos mártással, és 180 fokos sütőben 20 percig sütjük, míg a közepe is megszilárdul. 

 

Vegyes zöldsalátával és a pirított fenyőmaggal meghintve tálaljuk.

 

 

 

mindmegette.hu   Őszi Balázs receptje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyros

 

 

 

Hozzávalók:

 

 

 

60 dkg. sertéscomb, vagy szárnyas mell,
1 csomag  gyros fűszerkeverék
szükség szerint olaj

 

 

 

 Tzazikihez:

 

 

 

2 dl natúr joghurt( vagy tejföl),
fél kígyóuborka,
4 gerezd fokhagyma,
pici citromlé,

 

 

 

A húst kb. 1 cm széles és 4-6 cm hosszú darabokra felvágom, majd a gyros fűszerkeverékkel megszórom és kevés olívaolajjal meglocsolom. Állni hagyom és körülbelül fél órára hűtőbe teszem.A bepácolt húst  hirtelen pirosra pirítom, ha szükséges vizet is öntök alá, majd tányérra kiszedve, alufóliával letakarva körülbelül 10 percig állni hagyom. Nagyon finomra puhul így a hús és a szaftja nagy részét is megőrzi.

 

 

 

 Tálaláskor sültkrumplit, tzatzikit és jégsalátát kínálunk hozzá.

 

 

 

Kígyóuborkát durva reszelőn lereszelem, sózom, borsozom és fokhagymát reszelek hozzá. Fél óra múlva szűrő és merőkanál segítségével kinyomkodom, de kézben is lehet. A görög joghurtot mindig elkeverem egy evőkanál olívaolajjal, ezáltal a tzatziki sokkal krémesebb lesz.  Kicsit sózni is lehet az alapot, de ha elmarad az sem baj.  Elkeverem benne a fűszeres uborkát és hűtőben pihentettem egy órát tálalás előtt.

 

 

 

Saját páclevet is készíthetünk a húshoz: olívaolajba keverünk fokhagymát, hagymát, paprikát, oreganot, bazsalikomot és ebben érleljük a húst 1-2 napig. Tehetünk bele borsot, koriander magot, rozmaringot, gyömbért és citromlevet is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bajor csülök recept

 

 

 

Hozzávalók (4 személyre): 4 evőkanál olaj, 3+2 cikk fokhagyma, 2 teáskanál köménymag, 1 teáskanál frissen őrölt fekete bors, 2 db kb. 80 dkg-os sertéscsülök, 1 teáskanál morzsolt majoránna, 3 dl sör.

 

 

 

A három cikk apróra zúzott fokhagymát keverjük el köménymaggal, borssal, majoránnával és olajjal. A húst tisztítsuk meg, legvastagabb részén vágjuk csontig, majd zsíros bőrrészén vagdossuk be. Kenjük be jól a fenti fűszeregyveleggel, és lefedve tegyük pihenni a hűtőbe 3 órányit.

 

 

 

Készítsük elő a grillfelszerelést, húzzuk a csülköt forgónyársra, a maradék fokhagymával spékeljük meg, majd sütés alatt gyakran kenegessük a visszamaradt fűszeres olajjal. Negyedórával a sütés befejezése előtt kenjük be a csülköt sörrel mindaddig, míg piros, ropogós felületű lesz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fiatal csirke királynő módra

 

 

 

Hozzávalók:

 

 

 

80 deka, lehetőleg 2 darab, fiatal csirke, 15 deka liba- vagy kacsamáj, 8 deka gomba, tiszta tojásból készült finom metélt tésztából egy kevés, étolaj, egy kis zöldség, 1deci édes tejföl vagy tejszín.

 

 

 

Elkészítés:

 

 

 

A megtisztított csirke hasüregét kitöröljük s a következő töltelékkel töltjük meg: libamájat és gombát finom metéltre vágunk és 6 deka zsírban lepirítjuk. Enyhén megsózzuk és egy csipetnyi törött borssal fűszerezzük. A kifőtt és langyos metélt tésztát (melyet úgy készítettünk el mint a levestésztát) összekeverjük a gombásmájjal és megtöltjük vele a csirke hasüregét, melyet aztán bevarrunk. A csirkét aprólékjával és egy kis zöldséggel edénybe tesszük úgy, hogy az lefedhető legyen s 50 percig lassan pároljuk. Ha megpuhult a csirke, 1 deci tejszínnel vagy édes tejföllel felengedjük az aprólékot, melynek leve nem lehet több mint 2-3 deci. Ezért ügyeljünk arra, hogy fél liternél több vizet ne öntsünk alája. A mártást átszűrjük, egy kis citromlével ízesítjük, s a csirkét egy kis forró zsírban kb. 20 percig sütjük, hogy bőre szép rózsaszínű legyen. 15 percnyi pihentetés után felvágjuk a csirkét s a varrásokat kiszedjük belőle. Óvatosan tálra tesszük, nehogy a töltelék kiessen belőle, s egy kis mártással leöntve, sós vízben főtt burgonyával tálaljuk. Mártást külön csészében is adhatunk hozzá.
Gyenge zöldbabból készült babsalátával köríthetjük.

 

 

 

 

 

 

Torockói rostélyos

 

 

 

Hozzávalók:

 

 

 

4 db 20 dekás hízott rostélyos, 6 deka sertészsír, 10 deka vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 db zöldpaprika, 2 db nyers paradicsom, 15 deka tarhonya, 2 deka só és 3 deka zsír.

 

 

 

Elkészítés:

 

 

 

A megsózott rostélyosokat meleg zsírban megsütjük s egy lábasba helyezzük. A visszamaradt meleg zsírban a 10 deka finomra vágott vöröshagymát a finomra vágott fokhagymával rózsaszínűre hevítünk, 2 deka piros paprikával összekeverjük, 1 deci vízzel fölengedjük és fölforraljuk s a rostélyosra öntjük. Karikákra vágott 2 db zöldpaprikát és paradicsomot is teszünk rá, letakarva mindaddig pároljuk, míg megpuhul. A tarhonyát külön megpároljuk, vagy megpirítjuk pirosra és a rostélyosra szórjuk, mikor az már majdnem teljesen puha. Letakarva pároljuk, hogy a tarhonya a rostélyos tetején megdagadjon. Lehetőleg ugyanabban az edényben, amelyben készítettük, szolgáljuk fel. Párolás közben vigyázni kell arra, hogy ez a tarhonyás étel elég leveses maradjon, tehát ha szükségesnek látszik, akkor vízzel hígítani kell.

 

 

 

 

 

 

Idei csirke Royal-módra

 

 

 

Hozzávalók: 2 darab fiatal kis idei csirke, 16 deka rizs, 20 deka apróra vágott gomba, só, étolaj, 3 deka vaj s a gomba pirításához zöldpetrezselyem.

 

 

 

A kis idei csirkének a mellcsontját teljesen kiszedjük, úgyhogy a csirke hátát, illetve gerincét felvágjuk és belülrõl csontozzuk ki. Fõzzünk rizst, lehetõleg csirke levében s ebbe tegyünk apró kockákra vágott gombát. A kicsontozott csirkét ezzel megtöltjük, összevarrjuk, megsózzuk s egy edényben olajjall feltesszük, 60 percig sütjük. Mikor megsült, 20 percig pihentetjük, aztán kivesszük az edénybõl s a levét feleresztjük egy jó levessel, aztán leszûrjük. A félretett csirkét felébe vágjuk, jó melegen tálaljuk s a levével leöntjük. Idénysalátát adunk hozzá.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Töltött borjú

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

 

 

 

1,5 kg borúszegy, 2 zsemle, 3 szelet  szalonna, 2 tojás, apróra vágott petrezselyemzöld, só,bors.

 

 

 

 A  húst besózzuk majd a  töltéshez nyílást vágunk.

 

 

 

A  beáztatott zsemlét, kockára  vágott  szalonnát, 2 tojást  összekeverjük  és  sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítjük, majd  megtöltjük vele a  húst.

 

 

 

Jól  kiolajozott  tepsibe, többszörös locsolás mellett  pirosra  sütjük. Mivel a töltelék nehezen sül át, legalább 2 és fél óra sütésre van szükség.

 

 

 

Olajba sült burgonyával, vagy párolt zöldséggel tálaljuk.

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 31
Tegnapi: 19
Heti: 118
Havi: 300
Össz.: 53 941

Látogatottság növelés
Oldal: Főételek
Gasztromann: - Menő az, ha buli van, és te főzöl, nem a vendéglős... - © 2008 - 2024 - gasztromann.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »