Elkészítés:
1 kg érett, megmosott almaparadicsomot szűrőbe téve forrásban lévő vízbe mártjuk, és az újraforrástól számított fél percig benne hagyjuk, majd lecsöpögtetjük. meghámozzuk, a csumáját kiszedjük. A paradicsomhúst lábosba tesszük, rászórunk 50 dkg kristálycukrot, 1 citrom reszelt héját, 1 rúd apróra tört vaníliát. Az egészet összekeverjük, és lefedve 90-120 percig állni hagyjuk. Addig a cukor elolvad, és a paradicsom, levet enged.
Ekkor belecsavarunk 1 citrom levét, majd kis lángon, folyton keverve sűrűre főzzük. Végül kiforrázott, tiszta üvegekbe töltjük. Mindegyik üveg tetejére 1-2 ek. rumot öntünk, és azonna lekötjük.
Száraz gőzben másnapig hagyjuk hűlni, akkor tesszük a helyére. Csak érett paradicsomból igazán jó. Reggelire, vajaskenyérre kenve kiváló. Készíthetünk vele tortakrémet, pudingba is keverhetjük, de hideg paradicsomlevest, mártást is főzhetünk belőle.
Lecsó
Hozzávalók:
4 kg paprika, 2 kg paradicsom, 1 kg hagyma, fél liter étolaj, só ízlés szerint, pirospaprika.
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát megdinszteljük az étolajon, majd fűszerezzük, ezután hozzá adjuk a zöldpaprikát, összeforgatjuk, és lefedve pároljuk, amíg félig megpuhul a paprika. Ekkor rátesszük a paradicsomot, újra lefedjük , megforraljuk.
Ha megfőtt félliteres műanyag dobozba kimerjük, lezárjuk a dobozt, és ha kihűlt a fagyasztóba tesszük.
Lehet dunsztosüvegbe is tenni, akkor egy fél csomag szalicilt tegyünk az egész lecsóra, és egyet forraljuk rajta, majd adagoljuk üvegekbe, és tegyük száraz dunsztba. Ha kihűlt a helyére tesszük.