Bögrés francia palacsinta
Hozzávalók:
- 5 db tojás
- 2 bögre liszt
- 1 bögre tej
- 1 bögre tejszín
- fél bögre porcukor
- 5 dkg vaj
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor, vagy 1 teáskanál vaníliaaroma
- vaj a sütéshez.
A vajat langyosra olvasztjuk. A többi hozzávalót összekeverve palacsintatésztát készítünk, végül utolsóként hozzáadjuk az olvasztott vajat is.
A hagyományos palacsintához hasonlóan sütjük meg őket, azzal a különbséggel, hogy a palacsintákat kisebbre sütjük.
A sütéshez használt vajat csak melegítjük, nem forrósítjuk fel,mert különben elég a palacsinta.
Amikor megszilárdul,már lehet is fordítani.
a szokásosnál,tehát a hagyományostól eltérő,vastagabb palacsintákat kapunk.
Kellemes íze van.
Csak önmagában,töltés nélkül,vaníliás porcukorral megszórva tálalhatjuk.
Persze ízlés szerint tölthetjük is.
Én,házi baracklekvárral töltöttem be a palacsintákat.
Sajtos baquett
A baquett-et 5-6 mm-es szeletekre vágjuk, majd megkenjük fűszeres vajjal, és megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben megpirítjuk, mintha kenyérkockát készítenénk. Melegen tálaljuk salátákhoz, húsokhoz stb.
Sajtgolyók
Hozzávalók: 30 dkg reszelt sajt, 3 db tojás, 3 evőkanál liszt, 1 kávéskanál sütőpor, 1 kevés só ízlés szerint, 10 dkg zsemlemorzsa, 1 kis olaj a sütéshez
Elkészítés: A hozzávalókat elkeverjük. Majd kis golyókat formázunk, mert a süléskor kicsit megnőnek és megforgatjuk zsemlemorzsában. Bő forró olajban pirosra sütjük. Előételként, körettel, de főzelékhez feltétként is finom. Salátával is ajánlom.
Puncsgolyók
Hozzávalók: 1 csomag babapiskóta darált, 5 evőkanál rum, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 4 evőkanál
málnaszörp, 3 evőkanál Rama margarin puha, 1 evőkanál kakaó, 5 dkg dió darált, 1 dl víz, 10 dkg csoki reszelt
Elkészítés: A cukorból és az 1 dl vízből sűrű szirupot főzünk. A mazsolát beáztatjuk a rumba, a piskótát ledaráljuk. Ezután a piskótát összekeverjük a rumos mazsolával, a málnaszörppel és a kihűlt cukorsziruppal. Állni hagyjuk 1 órát, hogy az ízek összeérjenek. Közben a puha margarint elkeverjük a kakaóval, a dióval és ezt a piskótamasszához keverjük. Golyókat formázunk és meghempergetjük a reszelt csokiba!
Babapiskóta helyett használhatunk darált kekszet, a reszelt csoki helyett kókuszreszeléket! A gyerekek miatt a rumba áztatott mazsolát mellőzhetjük, mert úgy is finom!
Banángolyók
3 db banán, 25 dkg darált keksz, 10-15 dkg porcukor
A banánokat összetörjük és hozzá adjuk a kekszport és a cukrot.
Alaposan összekeverjük és golyókat formázunk.
Hűtőben pár órát pihentetjük.
Aki szereti kakaóporban is megforgathatja...
Szalagos fánk
50 dkg liszt, 3 marék cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál tejföl, diónyi sütőmargarin, 1 tojás5 dkg élesztő 1,5 dl tej
A sütéshez:
1 l étolaj
Elkészítés:
Kinyújtom 1,5-2 cm vastagra, és kb 5 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatom. Forró olajban kisütöm. Vigyázat, gyorsan sül.
Ízlés szerint lekvárral, porcukorral fogyasztható.
Megcsináltam már, nagyon jó recept....
forrás: andikonyhaja.hu
kép: network.hu
10 perces fánk
Hozzávalók :
1 tojás, 1 kis pohár tejföl ( 150 ml ), 3 ek. porcukor, kb. 20 dkg liszt, fél csomag sütőpor, ízlés szerint rum vagy rumaroma, fél citrom reszelt héja, olaj a sütéshez.
Elkészítés:
A tojást a tejföllel és a porcukorral elkeverjük. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. A liszttel együtt belekeverjük a sütőport, és ízlés szerint tehetünk bele rumot vagy rumaromát, és reszelt citromhéjat. Kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk, és ugyanúgy sütjük mint a hagyományos fánkot.
Tényleg nagyon gyorsan elkészíthető, és finom fánk lesz belőle. 7 cm-es szaggatóval szaggatva 15 db fánk készült.
Forrás: andi1976.gportal.hu
kép:andi1976.gportal.hu
Amerikai palacsinta ( nagyon finom)
Hozzávalók:
15 ek. liszt
6 ek. kristálycukor
3 dl tej
1 cs. sütőpor
3 kisebb tojás
1 csipet só
1 nagy ek. margarin
1 tasak vaníliáscukor
kicsi olaj
Elkészítés:
A hozzávalókat össze kell önteni, robotgéppel elkeverni. Palacsintatésztánál egy kicsit sűrűbb masszát kell kapni.
Kicsi teflon serpenyő közepére pár csepp olajat kell önteni. Kis leveseskanálnyi tésztát tenni és kisütni. Először a széle kezd sülni. Akkor fordítható meg, ha kis buborékok pukkannak a közepén.
Elkészítési idő: 30 perc
Forrás: Tutireceptek.hu
Japán palacsinta
(2személyre)
- szójaszósz,
- fűszerpaprika,
- chili por,
- picike ecet,
- szója csíra,
- liszt
apró, vékony csíkokra vágva:
- uborka,
- répa,
- gomba,
- paprika,
- póréhagyma
illetve akármilyen zöldség, amit csíkokra lehet vágni. (pl. káposzta is)
Készíts sűrű masszát a lisztből vízzel, mintha csak galuskatésztát csinálnál tojás nélkül, de azért legyen egy picit hígabb. Keverd el csomómentesen. Öntsd bele az összes felvágott zöldséget (fontos, hogy elég vékonyak legyenek, mert különben nem fognak átsülni.) Ezután már csak egy teflon palacsintasütő kell és egy pici olaj. Mintha palacsintát készítenél, úgy süsd ki.
Csinálj kétféle szószt: csípőset és simát. A szójaszószba keverj egy kis fűszerpaprikát és egy pici ecetet. A csípősbe pedig rakj chilit is.
Frissen kisütve, félbehajtva tálald, külön tálkákban a kétféle szósszal.
Jamie Oliver-féle amerikai palacsinta recept
(2-4 személyre)
3 nagyobb tojás,
120 g finomliszt,
1 púpozott kávéskanál sütőpor,
1,5 dl tej,
1 csipet só.
Elkészítés:Először válaszd szét a tojások fehérjét és sárgáját külön-külön tálba. A sárgájához add hozzá a lisztet, a sütőport és a tejet, keverj belőlük sűrű, sima tésztát. Kemény habbá verd fel a tojásfehérjét a sóval. Ezt könnyedén forgasd bele a tésztába - s az máris bevetésre kész. Mérsékelt tűzön forrósíts fel egy teflon palacsintasütőt. Önts bele egy kis tésztát, és süsd néhány percig, amíg arany színt nem kap, és szilárdulni nem kezd. Ekkor szórd a még nyers oldalára választott ízesítődet (lásd alább), és egy tompa hegyű késsel vagy lapáttal fordítsd a palacsintát a másik oldalára. Addig süsd, amíg mindkét oldala szép aranyra nem sül. Készíthetsz csinos kicsi vagy nagyobb méretű palacsintákat, ahogy tetszik. Meglocsolhatod őket egyszerű juharsziruppal, de kóstold meg akár egy kis vajjal vagy tejföllel.
Bounty muffin
Hozzávalók:
4 tojásfehérje,15 dkg porcukor,10 dkg finom kókuszreszelék, 10 dkg liszt (vagy kókusztejpor), 1 cs sütőpor, 1 citrom, 7 dkg Rama, 10 dkg tejcsoki.
Elkészítése:
A tojásfehérjékből kemény habot verünk, óvatosan hozzákeverjük a porcukrot, a kókuszreszeléket, a lisztet és a sütőport.
A citrom héját lereszeljük, kifacsarjuk a levét, és a tésztához adjuk.
Megolvasztjuk a margarint, ezt is a masszához keverjük.
Muffinformában kb. 20 percig vagy tűpróbáig sütjük. Magában is nagyon finom, de bevonhatjuk olvasztott tejcsokival, és kókuszreszeléket is szórhatunk még rá, a maximális Bounty-hatás érdekében.
Forrás: NoSalty.hu
Bounty szelet
Ez a nagyon finom kókuszos csokoládé bon-bon recept is azt bizonyítja, hogy majdnem minden elkészíthető a saját kezünk által is. Sőt ez a recept arra is példa, hogy pofon egyszerű alapanyagokból ugyan azt az ízt el tudjuk érni.
Hozzávalók kb. 30-35 bon-bonhoz: 2 dl tej, 8 dkg vaj, 6-8 dkg cukor ízlés szerint (de édesítővel is elkészíthető), 2 ek gríz, 12 dkg kókuszreszelék, a bevonáshoz kb. 30 dkg tejcsokoládé (én milka csokit használtam ehhez), fogpiszkáló.
A tejet felfőzzük a cukorral, és a vajjal. Ha szirupos lett, akkor keverjük bele a kókuszreszeléket, és a grízt is.
Keverjük el alaposan, majd fedjük le, és hagyjuk, hogy a gríz megpuffadjon.
Ehhez pár perc elegendő.
Egy tuppert béleljünk ki fóliával, és kenjük bele egyenletesen (kb2 cm vastagon) a masszát.
Teljesen hűtsük le.
Bevonás előtt vágjuk a kívánt méretre, és formára.
Helyezzük a kókuszrudakat tálcára, és tegyük be 10 percre a fagyasztóba.
A tejcsokoládét vízgőz felett olvasszuk fel. De vigyázzunk, ne legyen túl forró a gőz.
A fogpiszkáló segítségével mártsuk meg alaposan a bon-bonokat a csokoládéban.
Tegyük őket sütőpapírra, szórjuk meg a tetejüket kókuszreszelékkel.
Hűtőben dermesszük meg a bountykat.
Forrás: Rita konyhája
Zebra torta
Barbi konyhájából
Tésztához:
24 dkg liszt, 1 tk sütőpor, 4 dkg cukor, 10 dkg sütőmargarin, 1 tojás, 1 csipet só, 1 ek. citromlé.
Krém:
50 dkg túró, 1 kis pohár tejföl, fél deci olaj, 12 dkg cukor, 2 tojás, 1.5 kanál citromlé, 1 cs. vanilía puding, 1 cs vanilíás cukor, vagy 1 tk vanilía aroma,
+ 2 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor.
Elkészítés:
A sütőporos lisztet a margarinnal elmorzsoljuk – én késes aprítóval szoktam összekeverni, és nincs vele gondom - , majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. Ha nem akar összeállni, még tehetünk hozzá citromlevet.
A tortaformát kivajazzuk, és belenyomkodjuk a tésztát úgy, hogy az oldalára is jusson.
A sütőt gyújtsuk be, és melegítsük 190 fokra.
A tojásokat a cukorral verjük fel habosra, adjuk hozzá az olajat, a tejfölt, és a vanília kivonatot, majd a pudingport. Keverjük csomómentesre, aztán szakaszonként keverjük hozzá a túrót.
Megfelezzük a krémet, majd a felébe belekeverjük a cukrozatlan kakaóport.
Elővesszük a tortaformát, a közepére tegyünk egy nagyobb kanál krémet a világosból, majd a kakaósból, és így rakjuk sorba. Ne igazgassuk, kenegessük, mert a saját súlya szétteríti a krémet egymás tetején. Esetleg az asztalhoz ütögethetjük, hogy szebben terüljön szét...
Mehet a sütőbe, hogy hány perc, én meg nem mondom, mert nálam, egy óránál is több volt. Az én sütőm elég szeszélyes… Ha nagyon barnulna a teteje, alufóliát, vagy sütőpapírt helyezzünk a tortaformára. Érezni fogjuk, mikor kész, a széle kicsit barnul, a közepe szilárd puding benyomását kelti és nem ragad.
Szeletelés előtt jól hagyjuk kihűlni.
Almás túrótorta
Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 8 dkg vaj (vagy margarin), 4 savanykás alma, 1 zacskó vaníliás pudingpor, 12-15 dkg kristálycukor, 3 evőkanál búzadara, 5 dkg mazsola, 1 dl tejföl, 3 tojás, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, fél citrom leve és reszelt héja, csipetnyi só, 1 zacskó vaníliás cukor; a formához 2 dkg vaj, 1 evőkanál búzadara.
A tojásokat habosra verem, utána a következő sorrendben keverem bele a hozzávalókat: cukor, tehéntúró, búzadara, tejföl, sárgabaracklekvár, só, reszelt citromhéj, citromlé, vaníliás cukor, pudingpor, a megtisztított és lereszelt alma, mazsola, végül az olvasztott, de már hideg margarin.
A tortaformát a vajjal kikenem, a búzadarával megszórom, és belesimítom a túrós-almás masszát. Előmelegített, forró sütőben, közepes hőfokon tűpróbáig sütöm, majd tálra borítom. Melegen is, hidegen is nagyon jó. Külön is kínálható hozzá sárgabaracklekvár.
Forrás: receptbarlang.hu
Kekszes muffin
Hozzávalók:
20 dkg omlós keksz, 10 dkg kókuszreszelék, 5 dkg mazsola, 20 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 2 cs. vaníliás cukor, 15 dkg cukor, 2 dl tejszín, 10 dkg vaj, 2 tojás.
Elkészítés:
A keksz felét vágjuk fel durvára, és a másik felét pedig daráljuk le. A finom morzsával szórjuk meg a muffin formákat, majd a durvára vágott keksz felét is oszlassuk el bennük. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Egy tálban a cukor keverjük ki habosra a vaníliás cukorral és a tojásokkal, majd forgassuk bele a puha vajat, a kókuszreszeléket, a mazsolákat, a tejszínt és a végül a sütőporral elkevert lisztet. A masszát kanalazzuk bele a muffin formákba majd a tetejét szórjuk meg a maradék keksszel.
Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 percig sütjük.
Forrás: receptbarlang.hu
Rákóczi túrótorta
Recept 1 db 23 cm átmérőjű tortához
Piskóta
3 tojás sárgája
2 tojás fehérje
40 g cukor
40 g liszt
Mandulás linzer
40 g porcukor
40 g mandulaliszt
80 g hideg vaj
80 g liszt
1 késhegynyi szalalkáli
1 tojás sárgája
Túrótöltelék
500 g túró
100 g cukor
100 g aszalt vörös áfonya
60 g búzadara
4 db tojás sárgája
1 db citrom reszelt héja és leve
1 db vaníliarúd kikapart belseje
6 db tojásfehérje (melyeket menet közben félretettünk)
360 g kristálycukor
A tortakarikánkat csak helyezzük egy sütőpapírral fedett tepsire. A sütőt melegítsük elő 200 C fokra.
A két tojás fehérjét a cukorral, nem túl kemény habbá verjük, lazán belekeverjük a felveretlen tojás sárgáját, majd óvatosan beleforgatjuk a lisztet (a fennmaradt egy tojásfehérjét tegyük félre). Terítsük szét a sütőkarikában és 8-10 perc alatt süssük készre.
Mandulás linzer
A porcukrot, lisztet, mandulalisztet és a szalalkálit elmorzsoljuk hideg vajjal, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tojássárgájával (a fennmaradt tojás fehérjét tegyük félre). Ha összeállt a tészta pihentessük fél órát hűtőben.
Túrótöltelék
Az összetevőket alaposan keverjük össze (a fennmaradt 4 tojásfehérjét tegyük félre).
Torta összeállítása
A linzerlapot vékonyan kenjük meg forró sárgabaracklekvárral, majd terítsük szét rajta a túrót és takarjuk le a piskótalappal, amit szintén megkenhetünk forró lekvárral.
Windhab készítése
A cukrot és a fehérjét folyamatos kevergetés mellett melegítsük maximum 85 C-fokig, a cél hogy a cukorkristályok feladódjanak. Ha ez megtörtént, verjünk nem túl kemény habot belőle és terítsük a torta tetejére. Ízlés szerint stufnikkal is díszíthetjük, illetve meghinthetjük porcukorral. 170 C fokos előmelegített sütőben 20-25 percig süssük. Baracklekvárral díszítsük.
Ilona szelet 2.
(Bluee recije)
Tészta:
30 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 6 dkg vaj, 1 ek kakaópor, 1 db tojás, 1 ek szalakáli, 1 dl tej.
A hozzávalókat eldörzsöljük, a szalakálit elkeverjük a tejjel, és könnyen gyúrható tésztát gyúrunk. Két lapot sütünk belőle.
Töltelék:
0.5 l tejben 4 evőkanál búzadarát felfőzünk, és kihűtjük. 20 dkg vajat vagy rámát és 20 dkg porcukrot habosra keverünk, és hozzáadjuk a kihűlt masszához, jól eldolgozzuk. Az egyik lapra rákenjük a krém felét, egy doboz babapiskótát 2 dl rumba áztatva a krém tetejére tesszük, a krém másik felével bevonjuk a piskótákat, és rátesszük a második lapot, jól lenyomogatjuk.
A tetejére csokimázt teszünk. Rumaromal + tej hozzáadásával is lehet a rum helyett csinálni, főleg ha a gyerekek is esznek belőle.
(szerintem 24 óra állás után lett a legfinomabb) A legjobb másnap felvágni, mert addigra összeérnek az ízek, és a tésztája is megpuhul. Reszeltem a csokimázra fehér csokit, a Niki lányom azt kérdezte tőlem, anyu sajtot is reszeltél rá?