Thai csirkeleves recept 2017. 06. 08.
Hozzávalók 4 főre:
5 dkg kókuszzsír, 1 gerezd fokhagyma, 1 szál újhagyma, 1 kisebb darab gyömbér reszelve, chili, 1 szál sárgarépa karikára vágva, 1 db zöldség gyökér karikára vágva, 10 dkg csiperkegomba szeletelve, 1 l csirke alaplé, 2 ek szójaszós, 1 citrom leve, só, őrölt bors, friss koriander zöldje, 3 dl kókusztej
Elkészítés:
A kókuszzsíron megfuttatjuk az újhagymát, a fokhagymát és a reszelt gyömbért, majd hozzáadjuk a kockára vágott csirkemellet. Tovább pirítjuk, majd felöntjük a kókusztejjel és ekkor adjuk hozzá a friss gombát és a zöldséget, ízesítjük a citromfűvel, a chilivel, a szójaszósszal, a citrom levével, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk az alaplevet, készre főzzük, amíg a hozzávalók megpuhulnak, és a végén szórjuk bele a finomra vágott koriandert.
Brokkolikrém leves, ahogy én főzöm
Fél kg brokkoli, 4 gerezd fokhagyma, 3 ek. olíva olaj, 1 ek. étkezési keményítő, vegeta só helyett, őröltbors, és 1,5 dl főzőtejszin. (10 % os) (Ha valaki szereti, tehet húsleves kockát is ízesiteni, de a sózásnál vegyük figyelembe, mert a leveskocka sós. )
A fokhagymagerezdeket a kés pengéjévevel összelapítom, így könnyű megtisztítani, és apróra vágom. Az olajat felteszem a fazékba melegedni, rádobom a felaprított fokhagymát,(itt gyorsan dolgozzunk nehogy megégjen a fokhagyma) majd kis dinsztelés után felöntöm egy bögre vízzel, és a rózsáira szedett, megmosott brokkolit belerakom a fazékba.
Felöntöm az ételt hogy ellepje a zöldségeket a víz, és puhára párolom.
Ezután ha sok levet tettem rá, leöntök belőle, de ne öntsük ki mert kell az a lé. Majd a fazékba hagyva egy fedőt rátartva merülő mixerrel összepépesítem , visszaöntöm a leöntött levet, kipótolom, hogy elegendő mennyiség legyen, befűszerezem, és felforralom. Ezután leveszem takarékra a gázt, hogy a leves ne forrjon..
Az étkezési keményítőt egy kevés vízzel elkeverem ( nem jó, ha a tejszinhez keverem ) majd lasan fővő levesbe csorgatom, állandó keverés mellett. Nem várom meg hogy forrjon, hozzáadagolom a főzőtejszint is, és egyszerre felforralom, és lezárom a gázt.
Piritott fokhagymás toast kenyérrel tálalom.. Egy ilyen adaghoz 4 szeletet szoktam késziteni…
(A zellerkrém levest is így szoktam késziteni)
Csorba készités
Hozzávalók:
1 kg marhahús, 3 liter víz, 1 liter korpacibere, egy hagyma, egy sárgarépa, egy petrezselyem, fél zeller, egy marék cukorbab, negyed káposzta, két burgonya, két paradicsom, egy szál zöld kapor, petrezselyem zöldje, levestikon, só.
Elkészítés:
A húst ízlés szerinti darabkákra felvágjuk, és odatesszük a vízbe főni. 2-3 alkalommal leszedjük róla a habot, majd ízlés szerint megsózzuk. Amikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk az apóra felvágott zöldséget, majd a káposztát és a burgonyát.
Az apróra felvágott paradicsomot utoljára tesszük bele. Ha nincs friss paradicsomunk, egy merőkanál paradicsomlével pótoljuk. Addig főzzük, amíg a hús teljesen megpuhult, de a zöldség sem főtt szét. Külön edényben felfőzzük a korpaciberét, s rászűrjük a megfőtt levesre. Hozzáadjuk az apróra felvágott kaprot, petrezselyem zöldet és levestikont. Megízleljük, hogy eléggé sós, illetve savanykás. Megsózzuk, ha kell. Savanykásabbá citromlével lehet tenni. Aztán még egyszer felfőzzük. Egy tojást tejfellel elkavarunk, majd azt lassan hozzáadjuk a leveshez. Addig keverjük, amíg ismét felforr.
Berlini burgonyaleves
Hozzávalók:
750g burgonya, 190g zeller, 240g sárgarépa, 1 db fehérrépa,100 g póréhagyma, 3 fej közepes hagyma, 2 db babérlevél, 1 ek szárított majoránna , 1 ek lestyán, 1 csomag petrezselyem, füstölt szalonna, 10 db kicsi virsli, 1,5liter húsleves, 10 szem fűbors, 50 ml tejföl
Elkészítés módja:
A burgonyát, a zellert, a fehérrépát, a sárgarépát megtisztítjuk, és kis kockákra vágjuk. A póréhagymát megmossuk és felszeleteljük. A szalonnát és a vöröshagymát kis kockákra vágjuk. A petrezselymet megmossuk és finomra vágjuk. A kis virslikről a bőrt lehúzzuk és karikákra vágjuk. Egy edényben süssük ki a szalonna zsírját (ne égjen meg), és adjuk hozzá a hagymát, a szegfűborsot és a babérlevelet. Ha a hagyma üvegesre párolódott, sózzuk, borsozzuk meg, szórjuk meg majorannával, a lestyánnal. Kis tűzön kb. 10 percig pároljuk, majd engedjük fel húsleveslével.
Főzzük fel, majd fedjük le és kb. egy órán át kis tűzön hagyjuk az ízeket összefőni. Végül tegyük bele a virslit, a petrezselymet és hagyjuk még 10 percig a tűzön.
Tejföllel kínáljuk.
Gyors bableves
Hozzávalók:
2 doboz fehérbab konzerv, 1 zöldség gyökér, 1 sárgarépa, egy negyed zeller gumó, 1 csokor petrezselyem, só vagy vegeta, bors, 3 gerezd fokhagyma, pirospaprika, 2 dl főzőtejszín, vagy tejföl, 1 kanál étkezési keményítő, vagy liszt, amit hideg vízzel keverek össze, 2-3 pár pick szeged virsli. (vagy amilyet kapok)
Étolaj fél dl. Egy kiskanál paradicsompüré, egy kiskaná pirosarany. (Sózásnál vigyázzunk.)Szezonba egy paprikát és egy paradicsomot teszek hozzá.
Elkészítés:
A fokhagymát megtisztítom, és összeaprítom, a zöldségeket is, és feldarabolom, a petrezselymet jó apróra vágom, és a felforrósított étolajra dobom, megpirítom kicsit. Ráteszem a paprikát, és felöntöm a kellő mennyiségű vízzel, (kb 1,5 -2 l. ) Sózom, fűszerezem. A hozzávalókat majdnem készre főzöm, ez kb. 20-25 perc a forrástól számítva, majd a leszűrt leöblített babot hozzáadom, a tejszínt, vagy tejfölt is elvegyítem hideg vízzel, és a forró leveshez adom. Ha újra megforr, hozzáadom a virslit, egyet még forralok rajta, és kész.. Lehet még csipetkével besűriteni, laktatóbb, de én nem szoktam..
Orosz borscs
1 db 30 dkg-os nagy cékla vékony csíkokra vágva,1 kanál ecet, lehet borecet is, 25 gr szalonnazsír, 2 teáskanál cukor, 2 közepes fej hagyma, 2 db paradicsom, összevagdalva, 1 db sárgarépa összevagdalva, 1 db fehérrépa, vagy fél paszternák, karikára vágva, 25 gr enyhén sós vaj, 60 dkg közepes káposzta 0,5 cm-es csíkokra vágva, 450 gr krumpli megtisztítva, 2x2 cm-es kockára vágva, 2,2l jó minőségű marhahúsleves, 5-6 szem bors, 3 szem szegfűbors, db babérlevél, 1 fej fokhagyma, megtisztítva, apróra vágva, friss petrezselyemzöld, apróra vágva, só és őrölt bors ízlés szerint, 1.5 dl tejföl
Tegye a csíkokra vágott nyers céklát, ecetet, egy kevés szalonnazsírt, cukrot, az összevágott paradicsomot egy edénybe és főzze lassú lángon fedő alatt kb. 5 percig. A hagymát, a répát, a fehérrépát dinsztelje meg vajon. A csíkokra vágott káposztát és a kockára vágott krumplit párolja a marhahúslevesben kb. 15 percig. Adja hozzá a céklás keveréket, az elősütött zöldséget, a borsot, a szegfűborsot és a babérleveleket, majd főzze további 10 percet. Adja hozzá az összevagdalt fokhagymát, a maradék szalonnazsírt és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Hagyja a borscsot főni és érlelődni alacsony lángon és nagyon lassan kb. 4 1/2 órát. Hagyja hűlni kb. 12-18 órát. Tálalás elött óvatosan melegítse fel és ízlés szerint adjon hozzá kb. 1 teáskanál tejfölt, mindenkinek a tányérjába. Tálalja egy kevés szeletekre vágott sötét rozskenyérrel.
Megjegyzés: Gyakorlott háziasszonyok az eredeti recepttel ellentétben nem szentségtelen, ha ésszerűsítik az elkészítés bonyolult sorrendjét!
Zellerkrémleves
Hozzávalók:
30 deka csont, zellerlevél, 2 darab zellergumó, 3 deka vaj, 3 deka liszt, 3 evőkanál tejszín, só.
30 dekacsontot 2 evőkanálnyi apróra vágott zellerlevéllel puhára főzünk, majd levét leszűrjük s félretesszük. A zellert szitán áttörjük, 3 deka vajból, 3 deka lisztből rántást készítünk, feleresztjük a zeller levével, majd beletesszük a szitán áttört zellert s habverővel állandóan keverve felforraljuk. Ízesítőül 3 evőkanálnyi tejszínnel elkeverünk egy tojás sárgáját s ezt elvegyítjük a levesben. Vajban pirított zsemlyekockával adjuk fel.
Újházi Tyúkleves
(8 személyre:)
1 szép hízott tyúk (kb. 2 kg), 25 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 8 dkg zeller, 6 dkg karalábé, 8 dkg csiperkegomba, 1 közepes vöröshagyma, 10 dkg kelkáposzta, 10 dkg friss zöldborsó, 1 db zöldpaprika, 1 csokor petrezselyem zöldje, 10-15 szem egész bors, Gyömbér,só
Elkészítés:
A megtisztított tyúkot kívül-belül alaposan átmossuk, majd 2 liter hideg vízben (fedő nélkül) feltesszük főni. A tetején keletkező habot szűrőkanállal leszedjük, majd ha felforrt kisebbre állítjuk a hőfokot, és gyöngyöző vízben főzzük tovább.
Fél órai főzés után beletesszük a megtisztított, de egészben hagyott sárgarépát, petrezselyem gyökeret, zellert, karalábét, kelkáposztát.
Teatojásba beletesszük a fokhagymát, a gyömbért, a sáfrányt, és a fokhagymát, majd a levesbe lógatjuk és lassú tűzön, félig lefedve tovább főzzük.
A maradék zöldséget (paprikát kockázva) és a gombát (a kisebbeket egyben hagyva, a nagyobbakat cikkekre vágva) külön lábosban egy kevés sós vízben, vagy csontlében főzzük meg. Ha a zöldség és a tyúk is megfőtt kiemeljük a levesből és hűlni hagyjuk. A tyúkot kicsontozzuk, bőrét eltávolítjuk, és a húst vékony csíkokra vágjuk. A levesben főtt zöldséget vágódeszkára rakjuk és szintén vékony metéltre vágjuk.
A levest közben a tűzről lehúzva, 15 percig pihentetjük, majd nagyon finom szitán, vagy ruhán átszűrjük.
Tálalás, díszítés: Tálaláskor a leveses csészébe rakjuk a metéltre vágott tyúkhúst, a zöldséget, és a külön - sós vízben - kifőzött házi cérnametéltet. Ezután az egészet felöntjük forró levessel, a tetejét pedig finomra vágott friss petrezselyemmel szórjuk meg.
E híres magyar étek, nevét Újházi Edéről, a híres század eleji színészről kapta, aki "az érett tyúkdarabokkal, aprólékokkal, jóféle fehér húsdarabkákkal, tésztával és megfelelő zöldséggel párolt leves" nagy kedvelője volt. A figyelmes főszakács ezért a mai húsleves első változatával kedveskedett neki, amely Újházi, a Mester későbbi utasításai alapján nyerte el végül mai, tökéletes formáját. Sőt, ha a precizitásra törekszünk, be kell ismernünk, hogy eredetileg nem tyúk, hanem kakas levesről lehetett szó, hiszen Újházi Debrecenig is elment, hogy az alapanyagul szolgáló "vén kakasokat" beszerezze. Mivel azonban a tyúk jóval könnyebben beszerezhető és gyorsabban puhul, mint a kakas, mára ez vált a leves alapjává.
400 g csirkemell 1 db nagy sárgarépa, 1 db nagy fehérrépa, 70 g zeller, 50 g vaj, 1 fej vöröshagyma, 3 nagy csipet tárkony, só, őrölt fehérbors, 1500 ml alaplé, 150 g 20%-os tejföl, 200 g zöldborsó, 0.5 db citrom leve, kb. 45 g liszt, 1 evőkanál mustár, 100 g tejszín.
Elkészítés:
A csirkemelleket, és a répákat, zellert felkockázzuk. A vajat felolvasztjuk egy lábasban, és a zöldségeket megpirítjuk rajta. Vöröshagymát aprítunk.
A hagymát rádobjuk, és a felcsíkozott húsokat is. Sózzuk, őrölt fehérborssal ízesítjük. Tárkonyt adunk hozzá, majd az alaplével felöntjük. Mikor a zöldségek már majdnem puhára főttek, hozzáadjuk a zöldborsót is.
Fél citrom levét nyomjuk bele. Liszttel simára keverjük a tejfölt, habarást készítünk. Kis adagokban evőkanalanként hozzákeverünk a tejfölhöz a forró léből.
Ez a hőkiegyenlítés, majd a tejfölös, kihígított habarást vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a leveshez keverjük. Mustárt is keverhetünk a levesbe. A tejszínt beleöntünk, majd elzárjuk a tűzhelyet.
Zöldséges fehérbab leves recept
Hozzávalók:
Szalonna vagy zsír, kis fej hagyma, fehér bab ízlés szerint, zöldség, fokhagyma, só, bors, piros paprika, egy nagy szál zeller levél, petrezselyem zöldje. Szezonban zölpaprika, paradicsom 1-1 db.
Elkészítés:
A babot este beáztatjuk. Pár csík füstölt szalonna (jó háziszalonna, házikolbász,) zsírját kisütöttem, a tepertőt kiszedtem, a zsírban kis fej hagymát dinszteltem. Ezután beletettem a kisszemű fehérbabot annyi vizet öntöttem rá, amennyi ellepi, jól megsóztam, borsoztam, pirospaprikáztam, zellerlevéllel, petrezselyemzölddel ízesítettem, tettem bele két gerezd fokhagymát, zöldségeket.
Amíg főtt így a bab, előkészítettem a zöldségeket: sárgarépa, gyökér, karalábé, burgonya. Mikor a bab kezdett puhulni, bezöldségeltem, felöntöttem, sóztam megint. Közben jóféle parasztkolbászt reszelt tésztával együtt megpirítottam, mikor majdnem kész volt a leves, hozzáadtam ezt is, készre főztem.
Elkészítési idő: 60 perc
Zöldségleves csipetkével és csirkével
Hozzávalók:
1/2 csirke, 1 kg burgonya, 3 új sárgarépa, 3 petrezselyemgyökér, 1/2 kg zöldborsó, 3 paradicsom, 3 zöldpaprika, köménymag, 15 dkg liszt, 2 tojás, 2 fej vöröshagyma,bors,1 dl olaj
Elkészítés:
A zöldségeket megmosom, kockára vágom. A hagymát olajon megpirítom, lehúzom egy kicsit a tűzről és egy kanál liszttel, pirospaprikával meghintem. Jól összekavarom, beleteszem a zöldségeket és öntök rá annyi vizet, hogy ellepje.
Visszateszem a tűzre, és fedő alatt megpárolom. Mikor majdnem puhák a zöldségek, beleteszem a csirkét, hagyom tovább párolódni néhány percig a szaftban, majd felengedem három-négy liter vízzel.
Beleteszem a köménymagot, a paradicsomot és a paprikát. Közben az újburgonyát megpucolom, kockára vágom és hozzáadom a leveshez.
A két tojásból, pici sóból és a lisztből puha nokedli tésztát készítek, melyhez borsot és kevés apróra vágott petrezselymet adok.
Jól összekeverem a tésztát és a tányérról egy evőkanállal a levesbe szaggatom a nokedlit. Pár percig felfőzöm a levest, majd tálalom.
Brokkolikrém leves
Hozzávalók (4 személyre)
A leveshez:
2.5 g vaj, 1-2 kisebb fej vöröshagyma, 70 dkg brokkoli, víz, 2,5 dl főzőtejszín, 1mokkás kanál só, 1.5 mokkás kanál őrölt fehérbors, 1 csipetnyi őrölt szerecsendió. A levesbetéthezkissé szikkadt kenyér ( én a kenyérpirítóban megpirítom, és fokhagymával bedörzsölöm, ezután kockázom)
Elkészítés:
Először a brokkolit szétbontjuk, megmossuk. A vajat felolvasztjuk, és üvegesre pirítjuk rajta a felkockázott vöröshagymát.
Rátesszük a brokkolit. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Puhára főzzük, és összeturmixoljuk, hozzá adjuk a tejszínt, fűszerezzük.
Szükség esetén tejjel hígíthatjuk. Viszont ha híg, egy kis étkezési keményítővel besűríthetjük, amit vízben kell elkeverni.
Visszatesszük a tűzhelyre, és egyet rottyantunk rajta. A szikkadt kenyeret apróra felkockázzuk, és serpenyőben megpirítjuk. Azért kell kissé szikkadt kenyeret használnunk, hogy szépen fel tudjuk kockázni.
A pirított kenyérkockákkal megszórva tálaljuk.
Borjú becsinált leves
Hozzávalók: 60 deka borjúhús, 15 deka vegyes zöldség, 3 deka vaj, 3 deka liszt, zöldpetrezselyem, só, egy kis törött bors és egy liter víz.
A húst feldaraboljuk, a zöldséget apró kockára vágjuk s a vízzel együtt feltesszük és csendes forrással addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Világos rántást is készítünk vajból és lisztből, melybe zöldpetrezselymet is teszünk, azt feleresztjük egy kis hideg vízzel, majd az egészet a borjúhúsra öntjük s újra felfőzzük. Egy-két tojás sárgáját egy evőkanálnyi tejszínnel belekeverhetünk a tálaló-tálban, melyre azután a levest öntjük.
Becsinált csirkeleves
Hozzávalók: 1 db hatvan dekás csirke, 15 deka vegyes zöldség, 3 deka vaj, 4 deka liszt, zöldpetrezselyem, só, egy kis törött bors és egy liter víz.
A csirkét feldaraboljuk, majd a zöldséget apró kockára vágjuk, s a vízzel együtt feltesszük és csendes forrással addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Vajból, lisztből világos rántást készítünk, melybe zöldpetrezselymet teszünk, az egészet feleresztjük egy kis hideg vízzel s a csirkére öntjük. Az egészet aztán ismét felfőzzük. Egy-két tojás sárgáját egy evőkanálnyi tejszínnel elkeverhetünk a tálaló-tálban, melyre azután a leves öntjük.
Alma leves
1 kg megtisztított almát szeletekre vágunk. 3 dkg lisztet és 2 kanál tejfölt simára keverünk, belekeverjük a szeletekre vágott almát, és lassanként 1,5liter először hideg, majd meleg vízzel hígítjuk.
4 dkg cukrot, kevés sót összevágott petrezselyem zöldjét hozzáadva az almát puhára főzzük.
Tálalás előtt 1 kanál tejfölt adunk hozzá.
Bajor virslis burgonyaleves
Hozzávalók:
10 dkg kolozsvári szalonna, 1db közepes fej vöröshagyma, 40 dkg burgonya, 1 pár juhbeles virsli, 2 nagy gerezd fokhagyma, 1,5 dl tejföl, 1 db knorr zöldségleves kocka, 1 csapott kanál delikát, 1/2 kávéskanál só, 1 kávéskanál majoranna, 2 db babérlevél, 1 ek liszt, 1 evőkanál étolaj, 1/2 csokor petrezselyem zöldje,1,5 l hidegvíz.
1. Először a kolozsvári szalonnát vágom apró kockákra. Utána egy lábosban felhevítem az olajat. Hozzáadom a szalonnát és néha megkavarva megpirítom.
2. Amíg pirul a szalonna, megpucolom és megmosom a vöröshagymát, majd apró kockákra vágom. Mikor megpirult a szalonna, hozzáadom az összevágott hagymát. Egész lassú tűzön, időnként megkavarva üvegesre párolom.
3. Amíg ez készül, megmosom és megpucolom a burgonyát, majd felkockázom. Ezután megpucolom, megmosom és összeaprítom a fokhagymát. Mikor már üveges a hagyma, de még nem barnult meg, mehet rá a burgonya és a fokhagyma is. Megszórom delikáttal és röviden párolom.
4. Amikor a burgonya széle üvegesedni kezd, megszórom a liszttel, elkeverem, majd pedig felöntöm hideg vízzel. Ezután fűszerezem. Beleteszem a babérlevelet, a majorannát, a zöldségleveskockát. Összekeverem. Amíg puhul a krumpli, összevágom karikákra a virslit. Mikor a krumpli már majdnem puha, mehet bele a virsli is.
5. A tejfölt egy kisebb tálba teszem és szedek rá egy kis levest a lábosból, majd ezt a levet egy kis habverő segítségével jó alaposan elkeverem. Ezután visszaöntöm a levesre. Még 3-4 percet kell főnie. Addig aprítok egy kis petrezselymet a tetejére. Kóstoljuk meg a levest, ha megpuhult minden és az íze is jó, akkor készen van.
Babgulyás sertéslapockából
10 főre:
1,5kg sertéslapocka, 1 füstölt hátsó csülök (házias), 15 dkg füstölt húsos szalonna, tarkabab fél kiló, 4 db sárgarépa, 2 db fehérrépa + zöldje, 1 kis zellergumó, 4 nagy vöröshagyma, 10-12 gerezd fokhagyma, 3 paprika, 2 paradicsom, 2 babérlevél, 1 tk majoranna, só szemesbors (10-15 szem) és őrölt bors, fél mk köménymag, 2 ek őrölt paprika + egy kevés a rántásba, 0,5 dl napraforgó olaj, 2 ek liszt, tejföl a tálaláshoz.
Elkészítés:
A csülköt feltesszük főni, 1 babérlevéllel, pár szem borssal, 1 fej hagymával és 3-4 gerezd fokhagymával ízesített vízben. Ha megfőtt, kivesszük a léből, kicsit meghűtjük, kicsontozzuk és nagyobb darabokra vágjuk.
A babot beáztatjuk (ha langyos vízbe tesszük, előbb elérjük a kívánt hatást), így elég az idő, míg a csülök és a pörkölt elkészül, és szükség lesz rá.
A lapockát kockákra vágjuk, 2 hagymát, 2 paprikát, 1 paradicsomot és a szalonnát kis kockákra aprítunk.
A bográcsban kiolvasztjuk a szalonna zsírját, megpirítjuk a hagymát, és a húst fehédésig forgatjuk rajta. Hozzáadjuk a pirospaprikát, rányomunk 2-3 gerzd fokhagymát, rádobjuk a paprikakockákat és a paradicsomot. Fűszerezzük sóval, borssal, és készre főzzük a pörköltet. Kb. 1 óra.
Ezalatt a zöldségeket megtisztítjuk, hasábokra szeljük.
Ha elkészült a pöri, kiborítjuk egy másik edénybe és mosogatás nélkül a bográcsba tesszük a babot, a zöldségeket, a paprikát és paradicsomot kettévágva, a csokor petrezselymet, 1 reszelt vöröshagymát, 6-8 gerezd fokhagymát. Felöntjük a csülök főzőlevével (ha túl sós, akkor kevesebbet, és pótoljuk vízzel), és beletesszük a fűszereket is.
Jól felforraljuk és puhára főzzük a babot, ez kb. 1 óra. Kiszedjük a nemkívánatos dolgokat, paprika, paradicsom, zöldségzöld, babérlevél.
Az olajból, lisztből, és egy gerezd fokhagymát apritva, kevés paprikával rántást készítünk, sűrítjük vele a levest. Hozzáadjuk a füstölt húsdarabokat és a pörköltet, összeforraljuk.
Tálalásnál tejföllel is kínálhatjuk.